Φακές σούπα στη χύτρα

φακές και όσπρια στη Θεσσαλονίκη

ΥΛΙΚΑ

1/2 Κιλό Φακές
8 Φλιτζάνια Τσαγιού Νερό
1 Μέτριο Κρεμμύδι
1 Σκελίδα Σκόρδο
1/2 Φλιτζάνι Τσαγιού Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Φύλλο Δάφνης
Ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε στη χύτρα με το νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν επί 8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας. Ανοίγουμε τη χύτρα, στραγγίζουμε τις φακές και συμπληρώνουμε την ίδια ποσότητα νερού. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι , το σκόρδο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και το φύλλο δάφνης. Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε τις φακές να βράσουν επί 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα της χύτρας. Σε 5 λεπτέ ανοίγουμε τη χύτρα. Προσθέτουμε στις φακές μερικές κουταλιές ξύδι και τις βράζουμε επί 1-2 λεπτά.