ΦΑΒΑ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

όσπρια στην περιοχή της θεσσαλονίκης

ΥΛΙΚΑ

1/2 Κιλό Φάβα
2 Κουταλάκια Τσαγιού Κοφτά Αλάτι
1 Μέτριο Κρεμμύδι
1/2 έως 1 Φλιτζάνι Τσαγιού Λάδι
Λεμόνι
Μαϊντανό Ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε στη χύτρα μαζί με 6 φλιτζάνια τσαγιού νερό και τη βράζουμε με τη χύτρα ανοιχτή επί 2-3 λεπτά, ενώ αφαιρούμε ταυτόχρονα τον αφρό. Αφήνουμε να μείνει σκεπασμένη επί μια ώρα. Τη στραγγίζουμε και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό, αλάτι, κρεμμύδι, κομμένο σε τέταρτα και το μισό λάδι. Σκεπάζουμε τη χύτρα και αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει επί 14 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει η βαλβίδα να σφυρίζει. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και σε 10 λεπτά ανοίγουμε τη χύτρα γυρίζοντας τη βαλβίδα. Περνάμε τη φάβα από το μύλο των χόρτων, την ξαναβράζουμε μερικά λεπτά και τη σερβίρουμε στα πιάτα με λαδολέμονο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.