Υγιεινή σπιτική γκρανόλα με αποξηραμένα φρούτα

Η γκρανόλα, ως μίξη νιφάδων βρώμης, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, είναι μια πολύ ελκυστική και υγιεινή επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Αν και στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολλές διαφορετικές εκδοχές της, αυτές συνήθως έχουν υπερβολική ζάχαρη, έλαια και ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη καθώς και συντηρητικά που δεν χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Η παρακάτω συνταγή γκρανόλας είναι μια πολύ καλή επιλογή για το πρωινό σας, ενώ μπορείτε να την εμπλουτίσετε με διάφορα φρούτα ή ξηρούς καρπούς της επιλογής σας, ανάλογα με τη διάθεσή σας για δημιουργία.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές της σούπας παρθένο λάδι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1.2 φλιτζάνι ωμοί ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι
  • 2 κουταλιές της σούπας ωμοί ηλιόσποροι
  • 1/2 φλιτζάνι ωμοί σπόροι κολοκύθας
  • 1/2 φλιτζάνι κράνμπερι χωρίς ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC.
  •  Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με τα χέρια σας για να ‘βραχούν’ όλα τα στερεά υλικά.
  • Σε ένα ταψί τοποθετήστε μια λαδόκολλα.
  • Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα σε μια λεπτή στρώση.
  • Ψήστε για 10 – 12 λεπτά μέχρι να ροδίσει η γκρανόλα σας.
  • Όταν την βγάλετε από το φούρνο αφήστε τη να κρυώσει λίγο και σπάστε τη σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε.

Για να γίνει πιο τραγανή και συμπαγή η γκρανιόλα σας, φροντίστε να πιέσετε το μείγμα κατά το άπλωμά του σε μια ομοιόμορφη στρώση.

Αν παραψήσετε την γκρανόλα θα έχει γεύση από καμένο ποπ κορν, οπότε προσέξτε το χρόνο ψησίματος.

Αφήστε τη γκρανόλα να κρυώσει πριν τη σερβίρετε ή την αποθηκεύσετε.

Αποθηκεύστε τη γκρανόλα σε ένα γυάλινο βάζο στο ψυγείο σας.

Καλή σας όρεξη.