Είναι ασφαλές να τρώτε ωμό ρύζι;

Το ρύζι είναι βασικό συστατικό της διατροφής πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι φθηνό, καλή πηγή ενέργειας και διατίθεται σε πολλές ποικιλίες.

Αν και το ρύζι μαγειρεύεται πριν από την κατανάλωσή του, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται εάν είναι φρόνιμο να καταναλώσουν το ρύζι ωμό, και εάν κάτι τέτοιο έχει επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση ωμού ρυζιού

Η κατανάλωση ωμού ρυζιού έχει συσχετιστεί με πολλούς προβληματισμούς.

Τροφική δηλητηρίαση

Η κατανάλωση ωμού ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρύζι μπορεί να φιλοξενήσει επιβλαβή βακτήρια, όπως το Bacillus cereus. Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται σχεδόν στο ήμισυ του εμπορικού ρυζιού.

Το B. cereus είναι ένας τύπος βακτηρίων που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος και μπορεί να μολύνει το ωμό ρύζι. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να σχηματίσουν σπόρια, τα οποία δημιουργούν μια ασπίδα έτσι ώστε το βακτήριο να επιβιώσει του μαγειρέματος.

Ωστόσο, το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες ελαχιστοποιεί την ανάπτυξή του. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος βοηθούν στην ανάπτυξη του βακτηρίου, σε ωμό και ακατάλληλα αποθηκευμένο ρύζι.

Η τροφική δηλητηρίαση που συνδέεται με το B. cereus μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, κράμπες στο στομάχι ή διάρροια εντός 15 – 30 λεπτών από την κατανάλωσή του.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Το ωμό ρύζι έχει πολλές ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.

Αρχικά, περιέχει λεκτίνες, ένα είδος πρωτεΐνης που δρα ως φυσικό εντομοκτόνο. Μερικές φορές οι λεκτίνες αναφέρονται ως αντιθρεπτικές ουσίες επειδή μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά.

Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει τις λεκτίνες, επομένως περνούν από το πεπτικό σύστημα αμετάβλητες και μπορεί να βλάψουν το τοίχωμα του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως διάρροια και έμετο.

Συνήθως, όταν το ρύζι μαγειρεύεται, η πλειονότητα αυτών των λεκτινών αποβάλλεται με τη θερμότητα.

Άλλες ανησυχίες για την υγεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιθυμία για κατανάλωση ωμού ρυζιού θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας διατροφικής διαταραχής γνωστή ως πίκα – μια επιθυμία για μη θρεπτικά τρόφιμα ή ουσίες.

Αν και το πίκα είναι ασυνήθιστο, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε παιδιά και εγκύους. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προσωρινό, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί ψυχολογική συμβουλευτική.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστου ρυζιού λόγω πίκα έχει συσχετιστεί με παρενέργειες όπως κόπωση, κοιλιακό άλγος, απώλεια μαλλιών, βλάβη στα δόντια και αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

Έχει πλεονεκτήματα η κατανάλωση ωμού ρυζιού;

Συμπερασματικά η κατανάλωση ωμού ρυζιού δεν έχει κάποιο πρόσθετο όφελος.

Επιπλέον, η κατανάλωση ωμού ρυζιού έχει συσχετιστεί με πολλές δυσμενείς συνέπειες για την υγεία, όπως οδοντική βλάβη, απώλεια μαλλιών, πόνο στο στομάχι και αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Αν και τα ωμά τρόφιμα έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται ότι προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την υγεία, αυτό δεν ισχύει για το ωμό ρύζι.

Αν σας αρέσει το ρύζι και θέλετε να αποκομίσετε περισσότερα πρόσθετα οφέλη από αυτό, δοκιμάστε άλλες ποικιλίες όπως το καστανό, το μαύρο ή το άγριο ρύζι.

Σε σύγκριση με το λευκό ρύζι, αυτές οι ποικιλίες τείνουν να είναι υψηλότερες σε αντιοξειδωτικά μέταλλα και βιταμίνες.