Λιναρόσπορος και διαβήτης

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη σε όλο τον κόσμο και διπλάσιος αριθμός ανθρώπων  ζουν με υποείδη του – με αριθμούς συνεχώς αυξανόμενους.

Οι σπόροι λιναριού – και το έλαιο λιναρόσπορου – διαθέτουν πολλές ενώσεις που προάγουν την υγεία, με τη δυνατότητα να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης λιναρόσπορου και του ελαίου λιναριού, εάν έχετε διαβήτη.

Διατροφική ανάλυση

Οι σπόροι λίνου ( Linum usitatissimum ) είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες του κόσμου. Έχουν καλλιεργηθεί για χρήση τόσο στην κλωστοϋφαντουργία όσο και στη βιομηχανία τροφίμων από το 3000 π.Χ. περίπου.

Οι σπόροι περιέχουν περίπου 45% έλαιο, 35% υδατάνθρακες και 20% πρωτεΐνη και έχουν εξαιρετικά θρεπτικά χαρακτηριστικά.

Μια κουταλιά της σούπας (10 γραμμάρια)λιναρόσπορου περιέχει:

Θερμίδες: 55

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ίνα: 2,8 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,8 γραμμάρια

Λίπος: 4 γραμμάρια

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: 2,4 γραμμάρια

Οι σπόροι λιναριού είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές του άλφα-λινολενικού οξέος ω-3 λιπαρών οξέων (ALA), ενός βασικού λιπαρού οξέος που πρέπει να λαμβάνετε από τα τρόφιμα, καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να το παράγει.

Έχουν επίσης αρκετά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για να παρέχουν μια εξαιρετική αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 αναλογία από 0,3 έως 1.

Η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες αποτελείται κυρίως από ίνες – τόσο τα διαλυτά όσο και τα αδιάλυτα είδη.

Οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ιξώδη μάζα όταν αναμειγνύονται με νερό, βοηθώντας στη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες ίνες – οι οποίες δεν είναι υδατοδιαλυτές – δρουν αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τέλος, ο σπόρος λίνου περιέχει μια σημαντική ποσότητα εύπεπτης πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και ένα προφίλ αμινοξέων συγκρίσιμο με εκείνο της σόγιας.

Διαφορά μεταξύ σπόρων λίνου και λιναρόσπορου

Το έλαιο λιναρόσπορου εξάγεται από ξηρούς σπόρους λίνου, είτε με συμπίεση είτε με εκχύλιση με διαλύτη.

Έτσι, το έλαιο λιναρόσπορου αποτελείται αποκλειστικά από λιπαρές ύλες λιναρόσπορου, ενώ η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες είναι σχεδόν ανύπαρκτη – πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχει ίνες.

Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) ελαίου λιναριού παρέχει 14 γραμμάρια λίπους και 0 γραμμάρια πρωτεΐνης και υδατάνθρακες.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια ποσότητα ολόκληρων σπόρων λίνου προσφέρει 4 γραμμάρια λίπους, 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Ωστόσο, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρές ουσίες, το έλαιο δίνει μεγαλύτερη ποσότητα ALA από τους σπόρους.

Οφέλη από την κατανάλωση σπόρων λίνου και ελαίου λιναριού εάν έχετε διαβήτη

Και τα δύο – οι σπόροι λίνου και το έλαιο λιναριού – έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στο διαβήτη, καθώς μπορεί να βελτιώσουν πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου.

Οι σπόροι λίνου μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διαβήτη και οι ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες, οι σπόροι λίνου θεωρούνται χαμηλής γλυκαιμίας τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και θα προκαλέσει την σταθερή τους αύξηση, προωθώντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Αυτή η επίδραση μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην περιεκτικότητα των διαλυτών ινών τους , οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη των τροφίμων και μειώνουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών όπως η ζάχαρη.

Μια μελέτη διάρκειας 4 εβδομάδων σε 29 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων σκόνης λιναρόσπορου ανά ημέρα μείωσε τη ζάχαρη αίματος νηστείας κατά 19,7% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Παρομοίως, σε μια μελέτη 3 μηνών σε 120 άτομα με διαβήτη τύπου 2, όσοι κατανάλωναν 5 γραμμάρια λιναρόσπορου ημερησίως με το φαγητό τους, εμφάνιζαν μείωση της γλυκόζης αίματος νηστείας κατά περίπου 12%, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Αν και οι σπόροι λίνου φαίνεται να ωφελούν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα , η έρευνα δείχνει ότι δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το έλαιο λιναριού.

Οι σπόροι λίνου και το έλαιο λίνου μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

Εάν το σώμα σας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, απαιτεί μεγαλύτερα ποσά για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

Εν τω μεταξύ, η ευαισθησία στην ινσουλίνη αναφέρεται στο πόσο ευαίσθητο είναι το σώμα σας στην ινσουλίνη. Η βελτίωσή του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Οι σπόροι λιναριού περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιγνάνης, οι οποίες δρουν ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επιβραδύνουν την ανάπτυξη του διαβήτη.

Οι λιγνάνες στους σπόρους λίνου αποτελούνται κατά κύριο λόγο από διγλυκοζίτη σεκοϊσολαρυσιριζίνης (SDG). Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η SDG έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να καθυστερήσει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 και 2.

Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτό το αποτέλεσμα και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Από την άλλη πλευρά, το ALA από έλαιο λίνου έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, μία μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων σε 16 άτομα με παχυσαρκία εμφάνισε αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη αφού έλαβε ημερήσια από του στόματος δόση ALA σε μορφή συμπληρώματος..

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο και τόσο οι σπόροι λίνου όσο και το έλαιο λίνου έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από αυτές τις καταστάσεις για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των περιεχομένων ινών, SDG και ALA.

Οι διαλυτές ίνες στους σπόρους λίνου έχουν ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ικανότητά τους να σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με ζελέ επηρεάζει το μεταβολισμό του λίπους, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Επιπλέον, το SDG των σπόρων λίνου δρα ως αντιοξειδωτικό και ως φυτοοιστρογόνο – μια ένωση με βάση τα φυτά που μιμείται την ορμόνη οιστρογόνο.

Ενώ τα αντιοξειδωτικά έχουν ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης, τα φυτοοιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ ALA έχει επίσης ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία – και ακόμη και στην υποχώρηση – φραγμένων αρτηριών, οι οποίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, μελέτες σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν βρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 4 κουταλιές (30 γραμμάρια) αλεσμένων σπόρων λίνου ημερησίως.

Πιθανά μειονεκτήματα της κατανάλωσης λιναρόσπορου και ελαίου λιναριού

Αν και οι σπόροι λίνου και το έλαιό τους έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το έλαιο λιναριού, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ιδιότητες αραίωσης του αίματος, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την επίδραση των φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα, όπως η ασπιρίνη και η βαρφαρίνη, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόληψη θρόμβων στο αίμα.

Επίσης, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να επηρεάσουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος πάρα πολύ, καθιστώντας αναγκαία μια προσαρμογή στη δοσολογία των φαρμάκων που μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος.

Ακόμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε συμπληρώματα λιναρόσπορου ή ελαίου λίνου μπορούν να καταστήσουν αποτελεσματικότερα ορισμένα φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε λιναρόσπορο ή το έλαιό του στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Εν κατακλείδι

Οι σπόροι λιναριού και το λιναρόσπορο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την πάθηση.

Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μοναδικές φυτικές ενώσεις, μπορεί να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί πριν τις καταναλώσετε, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία του διαβήτη.