Διατροφική αξία του λαθουριού

Η κίτρινη (λαθούρι) και η πράσινη (μπιζέλι) φάβα, είναι η αποξηραμένη εκδοχή των φρέσκων γλυκών μπιζελιών. Επειδή η θρεπτική τους αξία είναι πολύ υψηλή, τα μπιζέλια είναι μια εξαιρετική και υγιεινή επιλογή για να προσθέσετε στη δίαιτά σας, ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να περιορίσετε το κρέας. Ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων, μαζί με τα αποξηραμένα φασόλια, τις φακές και τα ρεβίθια.

Διατροφική αξία του λαθουριού

Ως μια ισορροπημένη πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίγου υγιούς λίπους, η θρεπτική αξία του λαθουριού είναι εξαιρετική. 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο σπασμένο λαθούρι παρέχει 16 γραμμάρια πρωτεΐνης και 41 γραμμάρια υδατανθράκων. Επίσης περιέχει και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο, φολικό οξύ και χολίνη.

Το λαθούρι είναι μια υγιής πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Μπορεί να μαγειρευτεί, να πολτοποιηθεί και να προστεθεί σε διάφορες συνταγές όπως σε κεφτέδες αντικαθιστώντας το κρέας.

Σε αντίθεση με το κρέας ή άλλες ζωικές πρωτεΐνες, το λαθούρι δεν αποτελεί πλήρη πρωτεΐνη αφού του λείπει ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα, την τρυπτοφάνη. Ωστόσο, αν σερβιριστεί με ρύζι και λαχανικά, μπορείτε να πάρετε την τρυπτοφάνη και να αυξήσετε τη θρεπτική αξία του λαθουριού.

Υδατάνθρακες

Κάποιοι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί με τους υδατάνθρακες στο λαθούρι και γενικότερα στα όσπρια. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο λαθούρι είναι υγιείς, με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Οι υδατάνθρακες σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το λαθούρι, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Χρειάζονται επίσης πολύ περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν από το σώμα σας, οπότε παρέχουν μια καλή πηγή βραδύκαυστων υδατανθράκων μακράς διάρκειας.

1 φλιτζάνι μαγειρεμένο λαθούρι παρέχει περισσότερα από 16 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι τουλάχιστον το ήμισυ της καθημερινής σύστασης για τους περισσότερους ανθρώπους.

Λάβετε υπόψη ότι οι ίνες είναι το μέρος ενός υδατάνθρακα που δεν χωνεύεται ή απορροφάται από το σώμα σας – περνάει από μέσα σας χωρίς να συμβάλλει στις θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι οι χωνευμένοι υδατάνθρακες στο λαθούρι είναι αρκετά χαμηλοί.

Οφέλη

Εκτός από το ότι είναι μια θρεπτική τροφή, όλα τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένου του λαθουριού μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήστε υγιείς. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρκινικές παθήσεις. Η κατανάλωση του λαθουριού μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές επίπεδο βάρους. συνιστάτε η κατανάλωση 1,5 φλιτζάνια οσπρίων κάθε εβδομάδα.

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση οσπρίων, συμπεριλαμβανομένου του λαθουριού, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού.

Μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τη φλεγμονή που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε όσπρια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, εκείνοι που τα καταναλώνουν τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το λαθούρι είναι ένα φιλικό φαγητό προς τον διαβήτη. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης νηστείας. Μεγάλο μέρος του αμύλου στο λαθούρι είναι ανθεκτικό άμυλο, το οποίο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Θερμίδες

1 φλιτζάνι μαγειρεμένο μπιζέλι έχει 229 θερμίδες. Ακόμα και αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, μια μερίδα λαθούρι μπορεί να ταιριάξει απόλυτα ως μέρος ενός γεύματος.  Επίσης μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας και να σας βοηθήσουν, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, στην απώλεια βάρους.

Κατανάλωση

Εκτός από τα οφέλη που αναλύθηκαν παραπάνω, ένας ακόμη λόγος για να προσθέσετε το λαθούρι στη διατροφή σας είναι η εύκολη και γρήγορη προετοιμασία τους. Επειδή χωρίζονται στα δύο όταν αποξηραθούν, μαγειρεύονται πιο γρήγορα από άλλα όσπρια. Δεν χρειάζονται μούλιασμα, ενώ είναι έτοιμα προς βρώση μετά από 20-30 λεπτά μαγειρέματος.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να φάτε το λαθούρι είναι να το προσθέσετε σε μια σούπα. Δοκιμάστε να το συνδυάσετε με λαχανικά και βότανα. Δεδομένου ότι το λαθούρι είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Ο πιο γνωστός τρόπος μαγειρέματος του λαθουριού είναι να το αφήσετε να γίνει χυλός μέσα στην κατσαρόλα. Έπειτα το βάζετε σε μπλέντερ και το χτυπάτε μέχρι να μην υπάρχουν πλέον κομμάτια στερεού λαθουριού. Περιχύνετε λάδι και προσθέτετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Τέλος, μπορείτε να γίνεται πιο δημιουργικοί, προσθέτοντάς το λαθούρι σε κέικ ή μπράουνις. Θα πάρετε έτσι τις ίνες και τα θρεπτικά οφέλη του λαθουριού χωρίς να καταλάβετε τη γεύση του.