Χορτόπιτα με πλιγούρι

Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό ολικής άλεσης που παράγεται από το θρυμματισμό και το βράσιμο του σιταριού. Ο συνδυασμός του με λαχανικά και σάλτσα μπορεί να δημιουργήσει ένα χορταστικό γεύμα. Το γεγονός ότι το πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, το καθιστά μια υγιεινή επιλογή για όσους αναζητούν ένα θρεπτικό γεύμα.

Η χορτόπιτα με πλιγούρι είναι μια καλή επιλογή για να μετατρέψετε τα συνηθισμένα λαχανικά σε κάτι ξεχωριστό. Μπορείτε να την παρασκευάσετε πολύ εύκολα αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά, πλιγούρι, ελαιόλαδο, βότανα και φύλλα ζύμης. Μπορείτε να βρείτε εδώ τη συνταγή για να ανοίξετε τα δικά σας φύλλα για πίτα.

ΥΛΙΚΑ

  • 8 φύλλα για πίτα
  • 50 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 80 ml ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • 250 γραμμάρια πλιγούρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 600 ml ζωμός λαχανικών
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 300 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και σοτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά
  • Ψιλοκόψτε τις πιπεριές και προσθέστε τις μαζί με το καρότο στην κατσαρόλα και σοτάρετέ τα για 8 λεπτά
  • Προσθέστε το πλιγούρι και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά
  • Τέλος προσθέστε το ζωμό λαχανικών, την τριμμένη ντομάτα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ενώ ελέγχετε τακτικά αν χρειάζεται περισσότερο νερό το μείγμα σας
  • Αφαιρέστε την κατσαρόλα από την εστία και αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μπολ. Αφήστε το να καθίσει και να κρυώσει για 10 λεπτά
  • Αναμείξτε σε ένα μπολ τα αυγά με τη φέτα
  • Αλείψτε ένα βαθύ ταψί με ελαιόλαδο συμπεριλαμβάνοντας τις πλαϊνές πλευρές
  • Τοποθετήστε 4 φύλλα στο ταψί, αλείφοντας κάθε ένα φύλλο με ελαιόλαδο. Αφήστε τα πλαϊνά της ζύμης να προεξέχουν
  • Ρίξτε το μείγμα λαχανικών πάνω από τα φύλλα ζύμης και απλώστε ομοιόμορφα για να δημιουργήσετε μια παχιά στρώση
  • Διπλώστε προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει και αλείψτε τη ξανά με ελαιόλαδο
  • Τοποθετήστε τα υπόλοιπα φύλλα της πίτας πάνω από το μείγμα λαχανικών και αλείψτε με λάδι το καθένα
  • Διπλώστε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και αλείψτε τις άκρες
  • Χαράξτε με ένα μαχαίρι την πίτα σε όσα κομμάτια επιθυμείτε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180℃ για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο

Καλή σας όρεξη.