Πως να ανοίξετε φύλλο για πίτα

Το άνοιγμα φύλλου για τους περισσότερους που ασχολούνται με τη μαγειρική ίσως φαίνεται βουνό. Ο χρόνος που χρειάζεται να ανοίξετε φύλλο καθώς και το γεγονός ότι πλέον είναι πολύ ευκολότερο να αγοράσετε έτοιμα φύλλα από την αγορά, είναι 2 αποτρεπτικοί λόγοι για να φτιάξετε τα δικά σας.

Ωστόσο, με τη σωστή καθοδήγηση βήμα προς βήμα, θα καταφέρετε να έχετε τα δικά σας φύλλα τα οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη και να χρησιμοποιήσετε όποτε και όπως θέλετε.

Για να παρασκευάσετε μαλακά φύλλα πρέπει να αφιερώσετε αρκετή ώρα στο ζύμωμα κάτι που θα βοηθήσει τα υλικά να ομογενοποιηθούν ακόμα καλύτερα. Επίσης, μεγάλο ρόλο την ποιότητα των φύλλων παίζει το γεγονός ότι πρέπει να στεγνώσουν καλά πριν αποθηκευτούν.

ΥΛΙΚΑ 

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 160 ml ελαιόλαδο
  • 18 ml λευκό ξύδι
  • 5 γραμμάρια αλάτι
  • 140 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και αναμιγνύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη σας.
  • Στη συνέχεια προσθέστε το ξύδι ενώ ζυμώνετε, και το νερό ανά δόσεις μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει στα χέρια προσθέστε λίγο αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ ξερή προσθέστε λίγο νερό.
  • Σκεπάστε τη ζύμη μέσα στο μπολ με μια πετσέτα και αφήστε τη σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού να ξεκουραστεί για 50 λεπτά.
  • Ρίξτε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας σας για να μην κολλάει η ζύμη και χωρίστε τη σε 4 κομμάτια ίσου μεγέθους.
  • Πάρτε το ένα κομμάτι και αρχίστε να το δουλεύετε με τον πλάστη έως ότου ανοίξετε ένα λεπτό φύλλο στο πάχος που επιθυμείτε.
  • Επαναλάβετε το ίδιο για τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης.

Εάν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε την ζύμη και να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.

Όταν τοποθετήσετε τα φύλλα στο ταψί, πρέπει να μην ξεχάσετε να τα λαδώσετε πριν να τοποθετήσετε το επόμενο.

Καλή επιτυχία.