Το ποπ κόρν παχαίνει, αλήθεια ή ψέματα

Το σπιτικό ποπκόρν στον αέρα δεν παχαίνει. Αντίθετα, μας βοηθά στο αδυνάτισμα, αφού έχει ελάχιστες θερμίδες και μας κρατά χορτάτους για ώρα. Αποφύγετε το ποπκόρν που έχει βούτυρο, λάδι ή είναι του εμπορίου, αφού είναι άκρως παχυντικά.

Πόσες θερμίδες έχει το ποπκόρν;

Το σπιτικό ποπκόρν, που παρασκευάζεται με μηχανή αέρα, έχει ελάχιστες θερμίδες. 1 κούπα ποπκόρν έχει μόλις 31 θερμίδες, ενώ 1 μπολ ποπκόρν περίπου 155 θερμίδες.

Το ποπκόρν καταλαμβάνει μεγάλο όγκο στο στομάχι, οπότε και νιώθουμε χορτάτοι, χωρίς να έχουμε καταναλώσει πολλές θερμίδες. Άρα, το ποπκόρν είναι το ιδανικό φαγητό για να χάσεις κιλά, πραγματικά γρήγορα.

Αντίθετα, το ποπκόρν βουτύρου, μας παχαίνει αφού περιέχει πάρα πολλές θερμίδες. Η μεγάλη συσκευασία ποπκόρν του σινεμά μπορεί να περιέχει μέχρι και 1560 θερμίδες. Τα ποπκόρν βουτύρου ή και τα ποπκόρν που φτιάχνονται σε κατσαρόλα με λάδι περιέχουν πολλές θερμίδες, καθιστώντας τα ακατάλληλα, αν θέλετε να χάσετε κιλά. Από την άλλη, τα σπιτικά ποπκόρν στον αέρα είναι άριστα σνακ για αδυνάτισμα.

Διαιτητικά ποπκόρν στον αέρα

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, αλλά θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε κάτι το βράδυ, ενώ χαζεύετε στην τηλεόραση ή βλέπετε ταινία, καλό είναι να επενδύσετε σε μια μηχανή ποπκόρν που λειτουργεί με αέρα.

Πραγματικά, μπορείτε να φάτε πολλά ποπκόρν και να μην έχετε καταναλώσει ούτε 150 θερμίδες. Επιπλέον, δε θα πεινάτε. Για να τρώτε όσα σπιτικά διαιτητικά ποπκόρν θέλετε, μην προσθέσετε βούτυρο, ελαιόλαδο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή λίπους. Τα λίπη είναι οι πιο θερμιδογόνες τροφές. Μας παχαίνουν εύκολα, χωρίς να χορταίνουμε.

Για παράδειγμα, μόλις 1 κουταλιά οποιουδήποτε φυτικού ελαίου έχει περίπου 120 θερμίδες. Ακόμα και το υγιεινό, κατά τ’ άλλα ελαιόλαδο. Για σύγκριση, 120 θερμίδες είναι περίπου 4 κούπες ποπκόρν.

Είναι τα ποπκόρν υγιεινά;

Τα σπιτικά ποπκόρν σε αέρα όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά είναι και μια άκρως υγιεινή τροφή. Αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες (6γρ ανά κούπα), αλλά επίσης περιέχουν και πρωτεΐνη (1γρ ανά κούπα). Επιπλέον, περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών (1γρ ανά κούπα).

Διατροφική αξία ποπκόρν σε αέρα

Βλέπουμε ότι τα ποπκόρν είναι άριστη πηγή φυτικών ινών. 1 μπολ έχει 5,75γρ φυτικές ίνες, δηλαδή το 20% των ημερήσιων αναγκών μας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, το ποπκόρν είναι καλή πηγή πρωτεΐνης. Έχει περισσότερη από 5γρ πρωτεΐνης ανά μπολ. Παρόλο που το ποπκόρν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, το γλυκαιμικό του φορτίο είναι μόλις 6. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνει απότομα το ζάχαρο του αίματος και άρα δε μας παχαίνει. Είναι ιδανικό σνακ για διαβητικούς και όσους θέλουν να χάσουν κιλά.

Επιπλέον, το ποπκόρν περιέχει πολλά μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται στη σύνθεση του κολλαγόνου, που κρατά την επιδερμίδα μας νέα.

Τέλος, το ποπκόρν είναι καλή πηγή καροτενοειδών, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τα καροτενοειδή αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν την υγεία των ματιών μας και την καλή όραση, μεταξύ άλλων.

Μπορώ να τρώω ποπκόρν το βράδυ και να χάνω κιλά;

Ο βασικός κανόνας στο αδυνάτισμα είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, από αυτές που καίμε. Τα ποπκόρν στον αέρα βοηθούν να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες συνολικά την ημέρα.

Αντί να φάτε ένα βραδινό των 500 θερμίδων, μπορείτε να φατε 1 ολόκληρο μπολ ποπκόρν και να καταναλώσετε μόλις 150 θερμίδες δηλαδή 350 λιγότερες! Το ποπκόρν είναι ιδανικό σνακ για βραδινό.

Για να χάσετε μισό κιλό πρέπει να κάψετε περίπου 3500 θερμίδες. Έτσι, απλά αλλάζοντας το βραδινό σας, με 1 μεγάλο μπολ ποπκόρν, μπορείτε να χάσετε έως 0,5 κιλό σε 10 ημέρες. Χωρίς δίαιτα και στερήσεις. Απλά, μόνο με μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες σας.