Η τορτίγια είναι ένα είδος λεπτής πίτας φτιαγμένη από καλαμπόκι. Είναι η βάση πολλών πιάτων της Κεντρικής Αμερικής, και μοιάζει εμφανισιακά με το φύλλο κρέπας. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια εύκολη συνταγή για την παρασκευή τους.
ΥΛΙΚΑ (12 ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ)
- 1 ½ κούπα καλαμποκάλευρο ‘Κούλα’
- 1 κούπα αλεύρι ‘Κούλα’ 55%
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ¾ κούπας ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΒΗΜΑ 1
Σε ένα μπολ βάζουμε τα άλευρα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό έως ότου να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο νερό ή αλεύρι για να έχουμε την σωστή ζύμη. Θέλουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
ΒΗΜΑ 2
Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό τηγάνι μας σε μέτρια φωτιά. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 12 μπάλες. Παίρνουμε μια μπάλα και καλύπτουμε τις υπόλοιπες με μια πετσέτα κουζίνας για να μην χάσουν την υγρασία τους. Εάν κάποια από τις μπάλες ξεραθεί, απλά προσθέστε κατά το ζύμωμα 1-2 σταγόνες νερό.
ΒΗΜΑ 3
Απλώνουμε την μπάλα με τον πλάστη για να πάρομε ένα φύλλο διαμέτρου περίπου 15 με 17 εκατοστά.
ΒΗΜΑ 4
Τοποθετούμε το φύλλο μας στο αντικολλητικό τηγάνι και την ψήνουμε για 2 περίπου λεπτά σε κάθε πλευρά, ανάλογα με το πάχος της, μέχρι να πάρει χρώμα. Επαναλαμβάνουμε και με τις υπόλοιπες μπάλες ζυμαριού. Τοποθετούμε τις τορτίγιες σε ένα μεγάλο πιάτο. Μπορούμε να τις καταναλώσουμε αμέσως ζεστές, είτε να τις αφήσουμε να κρυώσουν και να τις βάλουμε σε σακούλα και να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για να τις φάμε αργότερα. Οι τορτίγιες μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για λίγες μέρες και στη συνέχεια θα αρχίσουν να στεγνώνουν. Εάν στεγνώσουν μπορούμε να τις τηγανίσουμε ή να τις ψήσουμε και να τις φάμε σαν τσιπς. Οι τορτίγιες μπορούν να αναθερμανθούν σε ένα ζεστό τηγάνι ή σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.
Καλή σας όρεξη.