Πως να παρασκευάσετε τον δικό σας σταρένιο γλυκό τραχανά

Ο τραχανάς είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό πιάτο που καταναλώνετε συνήθως τον χειμώνα ως σούπα. Τα τελευταία χρόνια συναντάτε και σαν συνοδευτικό άλλων πιάτων σε πιο στερεή μορφή αντικαθιστώντας το ρύζι, το κους κους και το πλιγούρι.

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε αμέτρητες ποικιλίες που το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι το μαγείρεμα. Ωστόσο, αν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε το δικό σας σταρένιο γλυκό τραχανά, η παρακάτω συνταγή είναι αυτό που αναζητάτε.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά γάλα πρόβειο
  • 1 κιλό κορκότο (σπασμένο σιτάρι)
  • 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίστε το κορκότο από τυχόν ξένες ουσίες.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα χύστε το γάλα και αφήστε το να πάρει βράση ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
  • Μόλις το γάλα φουσκώσει προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
  • Προσθέστε το κορκότο και ανακατέψτε μέχρι να πήξει καλά και να πάρετε ένα μείγμα χωρίς υγρασία.
  • Απλώστε ένα σεντόνι πάνω στο τραπέζι και από πάνω μια λαδόκολλα για να μην περάσει η υγρασία στο σεντόνι σας.
  • Ρίξτε κουταλιές από τον τραχανά στη λαδόκολλα και αφήστε τες να κρυώσουν για αρκετές ώρες.
  • Μόλις κρυώσουν σπάστε σε μικρά κομμάτια τον τραχανά με τα χέρια και αφήστε τα να στεγνώσουν ξανά.
  • Επαναλάβετε έως ότου να πάρετε τον τραχανά σε πολύ μικρά κομμάτια.
  • Την επόμενη μέρα περάστε όλο τον τραχανά από κόσκινο και απλώστε τον σε ένα σεντόνι.
  • Αφήστε τον να στεγνώσει για 5 μέρες ενώ τον ανακατεύετε συχνά.
  • Αν τον στεγνώσετε σε εξωτερικό χώρο καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό τούλι από πάνω για να αποφύγετε την επαφή με τα ζωύφια.

Όταν ο τραχανάς έχει πλέον στεγνώσει τοποθετήστε τον σε γυάλινα βάζα και αποθηκεύστε τον σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία.