Η παραδοσιακή φασολάδα είναι μια vegan επιλογή χωρίς γλουτένη που προσφέρει φυτικές ίνες και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον πρωτεΐνη προσθέτοντας λίγο κοτόπουλο ή λουκάνικο κομμένο σε κύβους.
Μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση της φασολάδας σας ρίχνοντας λίγη καπνιστή πάπρικα, κύμινο ή φρέσκο δεντρολίβανο. Επίσης, μπορείτε να βάλετε και άλλα φρέσκα λαχανικά όπως κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη ή κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους.
ΥΛΙΚΑ
- 2 1/2 φλιτζάνια ξερά φασόλια ψιλά
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 μεγάλα καρότα ψιλοκομμένα
- 3 κοτσάνια σέλινου ψιλοκομμένα
- 6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 150 γραμμάρια σπανάκι baby
- τριμμένη παρμεζάνα (για το σερβίρισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Από το προηγούμενο βράδυ ξεπλένετε τα φασόλια, σκεπάστε τα με κρύο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα στραγγίστε τα, προσθέστε κρύο νερό σε μια κατσαρόλα και βράστε έως ότου μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα στραγγίστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρέψτε για άλλα 2 -3 λεπτά.
- Προσθέστε το ζωμό λαχανικών και τα φασόλια, αφήστε να πάρει μια βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά.
- Ρίξτε το σπανάκι στην κατσαρόλα και συνεχίστε να σιγοβράζετε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, για περίπου 2 λεπτά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε.
Extra tips
- Εάν δεν έχετε ψιλά φασόλια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλακέ φασόλι.
- Ανακατεύετε τη σούπα όσο σιγοβράζει και αν θέλετε πολτοποιήστε με την ξύλινη κουτάλα μερικά φασόλια για να αποκτήσει η σούπας πιο κρεμώδη υφή.
- Δοκιμάστε και προσθέστε καρυκεύματα που μπορεί να δώσουν περισσότερη γεύση στη σούπα.
- Μπορείτε να αποθηκεύσετε τη σούπα για 3 -4 ημέρες στο ψυγείο ή να την καταψύξετε για έως 3 μήνες.
Καλή σας όρεξη.