Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι μια νόστιμη και χορταστική σούπα γεμάτη από μεσογειακές γεύσεις. Το μυστικό συστατικό αυτής της συνταγής είναι το αυγολέμονο που προστίθεται συχνά στις συνταγές της ελληνικής κουζίνας και δρα ως πηκτικός παράγοντας που δίνει μια μοναδική υφή και γεύση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την παρασκευή του αυγολέμονου για να μην πήξει και σβολιάσει.
ΥΛΙΚΑ
Για τα γιουβαρλάκια
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1/4 φλιτζάνι ρύζι γλασσέ
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμό 2 λεμονιών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αυγό, το ελαιόλαδο, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά για να ξεκουραστεί. Έπειτα πλάστε τα γιουβαρλάκια σας και αφήστε τα σε ένα πιάτο.
- Βάλτε το νερό σε μια κατσαρόλα και φέρτε το σε βρασμό. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια, ρίξτε μέσα τα γιουβαρλάκια και κλείστε με το καπάκι. Το νερό πρέπει να καλύπτει όλα τα γιουβαρλάκια. Σιγοβράστε για 30 λεπτά.
- Για το αυγολέμονο, σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα ελαφρά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και αναμείξτε τα. Ρίξτε 1 κουτάλα ζεστής σούπας στο μείγμα και ανακατέψτε γρήγορα. Προσθέστε ακόμη μια κουτάλα σούπας και αναμείξτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέστε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 2 -3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει.
- Σερβίρετε όσο είναι ζεστή με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη.