Είναι ασφαλές να ξαναζεστάνουμε το ρύζι;

Το ρύζι είναι πιο προβληματικό σε σύγκριση με άλλα αποφάγια καθώς μπορεί να περιέχει το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο είναι ανθεκτικό στο μαγείρεμα.

Αυτό το βακτήριο είναι συχνά η αιτία τροφικής δηλητηρίασης από ξαναζεσταμένο ή μαγειρεμένο ρύζι. Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως προκαλεί διάρροια και έμετο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με άλλα προβλήματα υγείας.

Εάν δεν ακολουθούνται σωστά οι οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, τα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν στα υπολείμματα ρυζιού και κατ’ επέκταση να μας αρρωστήσουν. Ωστόσο, ο σωστός χειρισμός των τροφίμων μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια.

Πως να προετοιμάσετε, να αποθηκεύσετε και να ξαναζεστάνετε το ρύζι με ασφάλεια

Καθένα από τα παρακάτω βήματα διασφαλίζει ότι το ξαναζεσταμένο ρύζι έχει χαμηλό κίνδυνο να αρρωστήσει τους ανθρώπους:

1.Πλένετε καλά τα χέρια

Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια πριν ετοιμάσετε και μαγειρέψετε το φαγητό. Κρατήστε ξεχωριστά τα σκεύη που έχουν αγγίξει ωμά ζωικά προϊόντα.

2. Μαγειρέψτε σωστά το ρύζι

Όταν μαγειρεύετε το ρύζι, φροντίστε να φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία. Αποφύγετε να μαγειρεύετε κάτω από τους 60° C όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα.

Σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα.

3. Ψύξτε γρήγορα το εναπομείναν φαγητό

Για να μειώσετε περαιτέρω την ανάπτυξη των βακτηρίων, ψύξτε γρήγορα τα τρόφιμα με τις παρακάτω οδηγίες:

  • Χωρίστε το φαγητό σε ρηχά δοχεία τροφίμων και σφραγίστε τα με ένα καπάκι.
  • Τοποθετήστε το ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Το ριζότο ή η παέγια θα παγώσουν καλύτερα από το απλό ρύζι.
  • Μην αφήνετε το ρύζι ή οποιοδήποτε ζεστό φαγητό εκτός ψυγείου για περισσότερο από 1 ώρα.

4. Αποθηκεύστε τα περισσεύματα σωστά

Η αποθήκευση των υπολειμμάτων πρέπει να γίνεται για καθορισμένες περιόδους:

  • Απορρίψτε τα υπολείμματα του ψυγείου μετά από 3 – 4 μέρες.
  • Απορρίψτε τα υπολείμματα της κατάψυξης μετά από 3 – 4 μήνες.

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε ασφαλή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία δωματίου είναι η ιδανική για την ανάπτυξη βακτηρίων.

  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα στους 4° C και κάτω. Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας λειτουργεί σε αυτή τη θερμοκρασία και κάτω.
  • Πετάξτε τα υπολείμματα που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες.

5. Επαναθέρμανση

Όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι, βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί σε όλα τα σημεία.

Για να ξαναζεστάνετε το ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων:

  • Ανοίξτε το δοχείο αποθήκευσης και αφαιρέστε το καπάκι. Για κάθε φλιτζάνι ρύζι, προσθέστε 1 -2 κουταλιές της σούπας νερό. Τοποθετήστε ελαφρά το καπάκι από πάνω για να αφήσετε το ρύζι να ξαναβράσει στον ατμό.
  • Τοποθετήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε για 3 – 4 λεπτά.
  • Σερβίρετε αμέσως.

Για να τηγανίσετε το ρύζι:

  • Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα τηγάνι γουοκ ή τηγάνι σοταρίσματος μαζί το λάδι της επιλογής σας.
  • Ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς το ρύζι. Φροντίστε να σπάσετε τις συστάδες του ρυζιού.
  • Ανακατεύετε συνεχώς για να καλυφθεί όλο το ρύζι με λάδι.
  • Σερβίρετε αμέσως.

Για να αχνίσετε το ρύζι:

  • Τοποθετήστε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με 1 – 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδι.
  • Προσθέστε 1 -2 κουταλιές της σούπας νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι και αφήστε το να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι.
  • Ανακατεύετε κατά διαστήματα.
  • Σερβίρετε αμέσως.

Είναι ασφαλές να φάτε το ρύζι κρύο αρκεί να έχει κρυώσει και να έχει αποθηκευτεί σωστά. Μην αφήνετε το ξαναζεσταμένο ρύζι για ώρα στον πάγκο.

Τέλος μην ξαναζεστάνετε το ρύζι περισσότερες από μια φορές γιατί αυτό αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.