Vegan κεφτεδάκια με κινόα

Η Κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό αφού τυπικά είναι ένας σπόρος ο οποίος μαγειρεύεται και τρώγεται σαν σιτηρό. Η αυτοκρατορία των Ίνκας αναφερόταν στην Κινόα σαν ¨ιερό¨ φυτό και η καλλιέργειά της ήταν πολύ σημαντική γι’ αυτούς. Στην Νότια Αμερική καταναλώνεται κατά κόρον και πλέον έχει εξελιχθεί σε τάση, φτάνοντας να συγκαταλέγεται στις υπερτροφές.

Η κινόα ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο είναι φτωχή σε λιπαρά και σάκχαρα. Δεν περιέχει γλουτένη οπότε είναι κατάλληλο τρόφιμο για ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη, είναι εύπεπτη και συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και της χοληστερίνης. Μπορεί να μην περιέχει σάκχαρα και λιπαρά, αλλά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι προκαλούν αίσθημα πληρότητας και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.

Μια νόστιμη και ελαφριά συνταγή είναι τα κεφτεδάκια που περιέχουν κινόα, φέτα, σπανάκι και νιφάδες βρώμης, που μπορούν να σερβιριστούν ως burger ανάμεσα σε ψωμάκια ή σκέτα, ως ορεκτικό.

ΥΛΙΚΑ:

  • 200 γραμμάρια κινόα
  • 200 γραμμάρια φέτα
  • 100 γραμμάρια ωμό σπανάκι
  • 80 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
  • 4 αυγά
  • Κάρυ ή κουρκουμά (προαιρετικά)
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • Λίγο φυστικέλαιο για το μαγείρεμα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Μαγειρεύουμε την κινόα ακολουθώντας τις οδηγίες της. Στο μεταξύ κόβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας και κόβουμε σε φέτες το σπανάκι.

Στραγγίζουμε πολύ καλά την κινόα και την ανακατεύουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια.

Αν δεν είναι πολύ συμπαγή, τα τοποθετούμε σε μια επιφάνεια με μεμβράνη και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Βάζουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύουμε τα μπιφτέκια και από τις δυο μεριές, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.

Καλή σας όρεξη.