Pancakes για όλες τις ώρες με φαρίνα “Κούλα”

Το pancake είναι στρογγυλό και λεπτό σε πάχος έδεσμα το οποίο παρασκευάζεται με ένα είδος χυλού φτιαγμένο κυρίως από αλεύρι και νερό. Στον χυλό από το pancake μπορούν επίσης να προστεθούν αυγά, γάλα και βούτυρο. Το πάχος εξαρτάται από τη συνοχή της ζύμης, η οποία επηρεάζεται από τον διογκωτικό παράγοντα (μαγειρική σόδα ή μαγιά) που θα προστεθεί στο μείγμα. Ψήνεται σε θερμή επιφάνεια, ταψί ή τηγάνι, συνήθως με λάδι ή βούτυρο.

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

  • 1 φλιτζάνι φαρίνα “Κούλα” που φουσκώνει μόνο του

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

  • 1 αυγό, χτυπημένο

  • ¾ φλιτζανιού γάλα

  • 50 γραμμάρια βούτυρο (λιωμένο)

  • Λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατέψτε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Έπειτα, χτυπήστε το αυγό και προσθέστε το στο μίγμα. Στη συνέχεια, ρίξτε σταδιακά το γάλα. Το μυστικό για αφράτα pancakes είναι να συνεχίζετε να ανακατεύετε με το άλλο χέρι το μίγμα, όσο ρίχνετε το γάλα για να μην σβολιάσει. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μίγμα κάποια υλικά που θα απογειώσουν τη γεύση τους. Ελάχιστη κανέλα ή βανίλια θα κάνουν τη διαφορά ενώ αν θέλετε ακόμα πιο γεμάτη γεύση, ιδανικά είναι τα βατόμουρα, τα κομματάκια μπανάνας ή μήλου ή οι σταγόνες σοκολάτας.
  2. Βουτυρώστε ένα τηγάνι και ανάψτε το μάτι σε μέτρια ένταση. Προτιμήστε ένα μικρό, αντικολλητικό τηγάνι, ιδανικό για την περίπτωση. Αφού ζεσταθεί το τηγάνι, ρίξτε το ¼ του φλιτζανιού του μίγματος για κάθε pancake.
  3. Όταν το μίγμα αρχίζει να βγάζει μικρές φυσαλίδες, γυρίστε τo pancake από την αντίθετη μεριά και αφήστε το να τηγανιστεί μέχρι να ροδίσει. Μόλις πάρει χρώμα και από τις δύο μεριές, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
    Για να παραμείνει ζεστή η κάθε προηγούμενη δόση και, για να μην πανιάσει, καλύψτε την με αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα την έχετε ρίξει με ελάχιστο χυμό λεμονιού που θα κάνει τα pancakes ακόμα πιο αφράτα.
  4. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε. Στο τελευταίο βήμα, απλώς προσθέστε τις αγαπημένες σας γεύσεις. Για γλυκιά απόλαυση, μπορείτε να απλώσετε μέλι ή μερέντα που θα συνδυάσετε με φρούτα ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς αντίστοιχα.
    Αντίθετα, αν προτιμάτε τις αλμυρές γεύσεις, η κλασική επιλογή είναι το μπέικον που θα έχετε σοτάρει για λίγη ώρα στο τηγάνι. Μπορείτε να αλείψετε λίγο βούτυρο ή να αφήσετε λίγο τυρί να λιώσει πάνω στα pancakes όσο είναι ακόμα ζεστά. Μια
    ακόμα ιδέα είναι να φτιάξετε έναν πύργο- τοστ από pancakes απλώς τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο. Το κλασικό σιρόπι που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό για το γαρνίρισμα είναι το λεγόμενο maple syrup (σιρόπι από σφένδαμο), αλλιώς μπορείτε άνετα να το αντικαταστήσετε με μέλι, μαρμελάδα ή με λίγο λιωμένο βούτυρο, τόσο στις αλμυρές όσο και στις γλυκιές επιλογές.

Καλή σας όρεξη