Το ρύζι είναι ένα από τα πιο κοινά δημητριακά που μπορείτε να επιλέξετε καθημερινά για την διατροφή σας. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα τύποι ρυζιού διαθέσιμοι στην αγορά, οι οποίοι έχουν διαφορετική υφή, γεύση και θρεπτική αξία. Το καστανό ρύζι είναι ένας από αυτούς. Προέρχεται τόσο από βραχύσπερμες όσο και μακρύσπερμες ποικιλίες. Είναι πιο σκληρό από το λευκό ρύζι και χρειάζεται τον διπλάσιο σχεδόν χρόνο για να μαγειρευτεί διότι περιέχει λιγότερο άμυλο. Επίσης, το καστανό ρύζι περιέχει έως και τέσσερις φορές τις ίνες του λευκού ρυζιού, οι οποίες επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Γι’ αυτό το λόγο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο από το άσπρο.
Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αρκεί για να βρείτε αμέτρητες συνταγές και τρόπους μαγειρέματος. Μια εύκολη, γρήγορη και υγιεινή συνταγή για muffins με βάση το καστανό ρύζι παρατίθεται παρακάτω:
ΥΛΙΚΑ
- 2 κούπες μαγειρεμένο καστανό ρύζι (περίπου 1 φλιτζάνι ωμό)
- 1 ½ κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο καρότο ,τριμμένο
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο
- 3 κ. σ. βρασμένο καλαμπόκι
- 2 κ. σ. αρακά
- 200 γρ. τριμμένο τυρί
- 3 αβγά, χτυπημένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
- Βράζουμε τον αρακά
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ρύζι, το καρότο, το κολοκυθάκι, τον αρακά, το καλαμπόκι, τα 2/3 του τυριού, τα αβγά και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τις θήκες μιας φόρμας για muffins και τις γεμίζουμε με το μείγμα μας.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί πάνω σε κάθε muffin.
- Τα βάζουμε στο φούρνο για 15’ περίπου (μέχρι να ροδίσουν).
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βγάζουμε από τις θήκες.
- Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Καλή σας όρεξη.