Burger με φακές

Τα burger είναι συνυφασμένα στο μυαλό του κόσμου ως junk food τα οποία μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα εστίασης. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές τους με το βασικό τους συστατικό να είναι ο κιμάς.

Ωστόσο λόγω της στροφής πλέον του κόσμου σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και κατ’ επέκταση σε μια πιο υγιεινή διατροφή, το κρέας έχει αρχίσει να αντικαθίσταται από τα όσπρια και τα λαχανικά.

Τα burger φακής που σας προτείνουμε παρακάτω συνδυάζουν τα αγνά και υγιεινά υλικά, με την κλασσική γεύση των burger. Κάθε μπιφτέκι περιέχει το 25% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας (ΗΣΠ)  σε σίδηρο καθώς και 12 γραμμάρια πρωτεΐνης.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 1/2 φλιτζάνια μαγειρεμένες φακές (ψιλή ή χοντρή)
  • 1 φλιτζάνι καρότο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια
  • 1/2 φλιτζάνι ηλιόσπορους
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη (φρέσκια ή ξερή)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 10 ψωμάκια για burger
  • ελαιόλαδο για το μαγείρεμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψιλοκόψτε ένα ένα στο μπλέντερ τη φακή, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρύδια και τους ηλιόσπορους. Στη συνέχεια μεταφέρετέ τα όλα σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Βάλτε τις μισές μαγειρεμένες φακές στο μπλέντερ και χτυπήστε τις μέχρι να φαίνονται ελαφρώς πολτοποιημένες και έπειτα μεταφέρετέ τις στο μεγάλο μπολ με τις υπόλοιπες φακές.
  • Προσθέστε στο μεγάλο μπολ τη φρυγανιά, τα μυρωδικά και το αλάτι.
  • Σε ένα μικρό μπολ αναμίξτε το χτυπημένο αυγό με τον πελτέ ντομάτας.
  • Προσθέστε το μείγμα με το αυγό και τον πελτέ στο μεγάλο μπολ και ανακατέψτε όλα τα υλικά ενώ πασπαλίζετε με αλεύρι. Εάν το μείγμα έχει πολύ υγρασία, προσθέστε περισσότερο αλεύρι.
  • Σχηματίστε 8 μπιφτέκια με τα χέρια σας, φροντίζοντας να έχουν στρογγυλεμένες άκρες.
  • Ζεστάνετε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι για τουλάχιστον 5 λεπτά. Μαγειρέψτε τα μπιφτέκια από κάθε πλευρά για περίπου 5-6 λεπτά.
  • Σερβίρετε σε ζεστό ψωμάκι με το dressing που επιθυμείτε.

Καλή σας όρεξη.