9 οφέλη των φασολιών για την υγεία σας

Τα φασόλια είναι σπόροι από την οικογένεια Fabaceae. Είναι μια οικονομική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βιταμινών που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε εννέα οφέλη των φασολιών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της πρωτεΐνης και της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τι είναι τα φασόλια

Τα φασόλια είναι οι σπόροι των ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Fabaceae και ταξινομούνται στα όσπρια. Συνήθως αναπτύσσονται σε λοβούς, οι οποίοι είναι περικάρπια με φασόλια στο εσωτερικό τους. Αυτοί οι λοβοί αναπτύσσονται από λουλούδια. Άλλα όσπρια συνιστούν τα μπιζέλια, τα  φιστίκια και οι φακές.

Τα φασόλια περιέχουν αμινοξέα, τα οποία είναι χημικά που συνδυάζονται για να σχηματίσουν πρωτεΐνες και να βοηθήσουν στην οικοδόμηση των μυών. Η πρωτεΐνη είναι βασική θρεπτική ουσία.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φασόλια και τα περισσότερα πρέπει να μαγειρευτούν για να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες φασολιών είναι:

 • φασόλια λίμα
 • μαύρα φασόλια
 • μαυρομάτικα φασόλια
 • φασόλια σόγιας
 • κόκκινα φασόλια
 • φασόλια νέιβι
 • μπαρμπουνοφάσουλα

Οφέλη της κατανάλωσης φασολιών

Τα φασόλια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

1.Πηγή πρωτεϊνών

Η πρωτεΐνη είναι μια ζωτική θρεπτική ουσία που παίζει βασικό ρόλο σχεδόν σε όλα όσα κάνει το σώμα. Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Οι πηγές πρωτεϊνών μπορούν να χωριστούν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: πλήρεις και ελλιπείς. Τα ζωικά προϊόντα, η σόγια και η κινόα είναι όλες πλήρεις πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι περιέχουν και τα εννέα αμινοξέα.

Από όλα τα είδη φασολιών, μόνο οι σπόροι σόγιας περιέχουν και τα εννέα αμινοξέα. Οι ατελείς πρωτεΐνες μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς, σπόρους, γαλακτοκομικά προϊόντα ή δημητριακά σε ένα μόνο γεύμα ή σε διάφορα γεύματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για να παρασκευαστούν πλήρεις πρωτεΐνες.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να φάει φασόλια με ρύζι ή κουσκούς. Ακόμη και με μαύρα φασόλια στο μεσημεριανό γεύμα και μετά αμύγδαλα ή τυρί αργότερα την ημέρα μπορεί να εξασφαλίσει την λήψη πλήρης πρωτεΐνης.

Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και vegans. Είναι επίσης φτωχά σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά συγκριτικά με ορισμένες άλλες πρωτεϊνικές πηγές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

2.Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τα φασόλια περιέχουν πολλά ζωτικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα σε ένα έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αποξηραμένα φασόλια περιέχουν σχεδόν διπλάσιο από το φυλλικό οξύ που περιέχουν τα κονσερβοποιημένα φασόλια, οπότε είναι προτιμότερο να τα μαγειρέψετε από την ξηρά μορφή τους. Ωστόσο, τα κονσερβοποιημένα φασόλια εξακολουθούν να περιέχουν περισσότερο φυλλικό οξύ από πολλά τρόφιμα.

Το να μην πάρετε αρκετό φυλλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως:

 • αδυναμία
 • κόπωση
 • αύξηση παλμών της καρδιάς
 • απώλεια της όρεξης
 • ευερέθιστο έντερο

Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φασόλια περιλαμβάνουν:

 • ψευδάργυρος
 • σίδηρος
 • μαγνήσιο
 • ίνες

3.Αντιοξειδωτικό

Τα φασόλια είναι πλούσια σε έναν τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών στο σώμα, από τη φυσική γήρανση μέχρι τον καρκίνο και τη φλεγμονή.

4.Καλύτερη υγεία της καρδιάς

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν φασόλια μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο πρόβλημα καρδιαγγειακής υγείας.

Μια ανάλυση προηγούμενων μελετών για το 2013 έδειξε σαφή συσχέτιση μεταξύ των φασολιών και του μειωμένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα φασόλια μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρδιακές προσβολές.

5.Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φασόλια δρουν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 ανέλυσε εάν τα φασόλια μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο του εντέρου. Τα μαύρα φασόλια απεδείχθη ότι έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.

Μια μελέτη του 2016 επίσης διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες στα μαύρα φασόλια της Βορειοανατολικής Κίνας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Στο επόμενο άρθρο θα αναλυθούν τα άλλα τέσσερα οφέλη των φασολιών καθώς και το πώς μπορείτε να τα προσθέσετε εύκολα στη διατροφή σας.