9 οφέλη των φασολιών για την υγεία σας (Μέρος 2ο)

Στο προηγούμενο άρθρο αναλύθηκαν κάποια από τα οφέλη των φασολιών για την υγεία του καταναλωτή.  Παρακάτω σας παραθέτουμε άλλα τέσσερα οφέλη των φασολιών για την υγεία καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από την υπερβολική κατανάλωσή τους.

6.Διαβήτης και μεταβολισμός της γλυκόζης

Τα φασόλια μπορεί να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος ή ακόμα και στην πρόληψη του διαβήτη. Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

Μια μελέτη του 2015 σε ποντίκια διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται στα φασόλια σόγιας θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει υγιή επίπεδα γλυκόζης.

Τα φασόλια σόγιας υποστηρίζουν επίσης την υγιή λειτουργία των παγκρεατικών κυττάρων. Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

7.Πρόληψη λιπώδους ήπατος

Το λιπώδες ήπαρ είναι μια μεταβολική διαταραχή που προκύπτει όταν συσσωρεύονται λίπη στο ήπαρ.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι τα φασόλια βελτιώνουν τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ των ποντικών. Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι αυτά τα φασόλια μπορεί να διατηρήσουν την υγεία του ήπατος και να μειώσουν τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

8.Έλεγχος της όρεξης

Οι ίνες και τα υγιή άμυλα στα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της επιθυμίας για φαγητό . Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο γεμάτοι αφού καταναλώνουν φασόλια, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και ακόμη και να βοηθήσει  στην απώλεια βάρους.

9.Βελτίωση της υγείας του εντέρου

Έρευνες έδειξαν ότι τα φασόλια, ειδικά τα μαύρα, ενισχύουν την υγεία των εντέρων βελτιώνοντας τη λειτουργία των εντερικών φραγμών και αυξάνοντας τον αριθμό των υγιών βακτηρίων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το έντερο.

Κίνδυνοι

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα φασόλια ή σε μέλη της οικογένειας των οσπρίων. Τα φιστίκια, για παράδειγμα, είναι ένα όσπριο και ένα κοινό αλλεργιογόνο. Η σόγια είναι επίσης ένα συνηθισμένο αλλεργιογόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η αλλεργία στο λούπινο είναι πιο κοινή στην Ευρώπη.

Μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε ένα φασόλι ή ένα όσπριο είναι αλλεργικοί σε άλλους, έτσι οι άνθρωποι με ιστορικό αλλεργιών θα πρέπει να εξετάσουν τις δοκιμές αλλεργίας και να ζητήσουν από το γιατρό τους να φέρουν μαζί τους ένεση επινεφρίνης (EpiPen).

Δεν είναι ασφαλές να τρώτε πολλά φασόλια ωμά επειδή περιέχουν πρωτεΐνες που ονομάζονται λεκτίνες. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση επειδή παρεμβαίνουν στην πέψη και μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό κυανίου.

Το μαγείρεμα των φασολιών για τουλάχιστον 10 λεπτά καταστρέφει τις λεκτίνες ώστε να μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της κατανάλωσης φασολιών είναι τα αέρια και η εντερική δυσφορία. Αυτά δεν είναι επικίνδυνα αλλά μπορούν να είναι δυσάρεστα και ακόμη και οδυνηρά για μερικούς ανθρώπους.

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ακολουθούν συχνά μια δίαιτα χαμηλής FODMAP που περιορίζει ορισμένους υδατάνθρακες , συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, για τη μείωση των συμπτωμάτων τους.

Ένα άτομο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόκλησης αερίων και άλλων εντερικών προβλημάτων με την απόρριψη του νερού που χρησιμοποιείται για το πρώτο βράσιμο. Πεπτικά ένζυμα μπορούν επίσης να καταναλωθούν για να βελτιώσουν την πέψη των φασολιών.

Πώς να προσθέσετε τα φασόλια στη διατροφή σας

Πρέπει πάντα να πλένετε τα φασόλια πριν τα μαγειρέψετε και να αφαιρέσετε τυχόν φασόλια που έχουν συρρικνωθεί ή αποχρωματιστεί.

Τα φασόλια μπορούν να μαγειρευτούν βράζοντάς τα με καρυκεύματα και επιτρέποντάς τους να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Τα κονσερβοποιημένα φασόλια είναι προψημένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως σε διάφορα πιάτα.

Μερικές απλές στρατηγικές για την προσθήκη φασολιών σε μια κανονική διατροφή περιλαμβάνουν:

Αντικατάσταση κρέατος με φασόλια . Προσπαθήστε να προσθέσετε φασόλια αντί για κρέας σε σούπες και πιάτα ζυμαρικών.

Τρώγοντας κρύες σαλάτες φασολιών . Τα φασόλια είναι νόστιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα σε σαλάτες.

Ανάμειξη φασολιών και σπόρων . Η προσθήκη φασολιών σε σπόρους μπορεί να μετατρέψει μια ατελής πρωτεΐνη σε πλήρη.

Μπορεί να χρειαστεί λίγη δοκιμή για να βρείτε τα φασόλια που λειτουργούν καλύτερα για τα προτιμώμενα σας πιάτα, αλλά τα φασόλια μπορούν να γίνουν μια υγιή προσθήκη σε σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα.

Μια πληθώρα αποξηραμένων φασολιών είναι διαθέσιμα για αγορά στα περισσότερα παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ ή λαϊκές αγορές.