5 λόγοι για να προσθέσετε τα μαυρομάτικα φασόλια στη διατροφή σας

Τα μαυρομάτικα φασόλια πήραν το όνομά τους από την εμφάνισή τους, αφού έχουν μια μαύρη κουκίδα πάνω στο κρεμ χρώμα τους που μοιάζει με μάτι. Καλλιεργούνται από τους προϊστορικούς χρόνους στην Κίνα και την Ινδία. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα προτιμούσαν περισσότερο από τα ρεβίθια. Τα καταγεγραμμένα αρχεία δείχνουν ότι μεταφέρθηκαν στις Δυτικές Ινδίες από τους σκλάβους της Δυτικής Αφρικής γύρω στο 1674. Για αρκετούς πολιτισμούς θεωρούνται ότι φέρνουν τύχη γι’ αυτό και τα καταναλώνουν την Πρωτοχρονιά.

5 οφέλη των μαυρομάτικων φασολιών

Η φλεγμονή είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών , ωστόσο μια υγιεινή διατροφή που περιέχει 1-2 μερίδες μαυρομάτικων φασολιών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής και να αποτρέψει πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις μας παρέχονται από τις παρακάτω ιδιότητες των μαυρομάτικων φασολιών.

1.Βελτίωση της πέψης

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μαυρομάτικου φασολιού είναι τα υψηλά  επίπεδα διαιτητικών ινών, τα οποία βοηθούν στις τακτικές κινήσεις του εντέρου και στη βελτίωση της υγείας του σώματος, ιδιαίτερα του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

2.Πρόληψη της Αναιμίας

Η λήψη επαρκούς σιδήρου στη διατροφή, αποτρέπει την αναιμία η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία. Η αναιμία εμφανίζεται όταν το αίμα έχει μικρότερο από το κανονικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν αρκετή αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι πλούσια σε σίδηρο. Επίσης τα μαυρομάτικα περιέχουν υψηλά ποσοστά φυλλικού οξέως, μιας βιταμίνη Β η οποία χρειάζεται για την παραγωγή κανονικών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

3.Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης σε υγιείς αριθμούς και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ακόμα ένα από τα πλεονεκτήματα των μαυρομάτικων φασολιών είναι η εξουδετέρωση της στεφανιαίας νόσου, καθιστώντας τα μαυρομάτικα φασόλια μια καλή για την καρδιά τροφή.

4.Αύξηση της πρόσληψης φυλλικού οξέος

Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά το σώμα να δημιουργήσει νέα κύτταρα, παίζοντας ένα μεγάλο ρόλο στην αντιγραφή και σύνθεση του DNA. Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αναιμία, κακή ανοσολογική λειτουργία και κακή πέψη. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας φυλλικού οξέος είναι οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα άτομα με ηπατική νόσο, οι αλκοολικοί και τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για διαβήτη. Ένα φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια παρέχει πάνω από τις μισές ανάγκες φυλλικού οξέος ανά ημέρα.

5.Ενίσχυση της υγείας του δέρματος και των ματιών

Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν εκπληκτικά υψηλά ποσοστά σε βιταμίνη Α, η οποία όχι μόνο συμβάλλει στη διαμόρφωση και διατήρηση υγιούς δέρματος και μεμβρανών βλέννας, αλλά παράγει και τις χρωστικές ουσίες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Επίσης η βιταμίνη Α βοηθά στην οξύτητα της όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Πώς να μαγειρέψετε τα μαυρομάτικα φασόλια

  • Το μούλιασμα των μαυρομάτικων φασολιών είναι προαιρετικό. Εάν θέλετε να τα μουλιάσετε, τοποθετήστε τα αποξηραμένα φασόλια σας σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό. Αφήστε τα όλο το βράδυ σκεπασμένα και το πρωί στραγγίστε τα και ξεπλύνετέ τα.
  • Μπορείτε να μουλιάσετε γρήγορα τα φασόλια με το να τα βράσετε για 2 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε τα για μια ώρα. Έπειτα στραγγίστε και ξεπλύνετέ τα.
  • Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τα φασόλια σας και καλύψτε τα με νερό. Βάλτε λίγο αλάτι μια καυτερή πιπεριά ένα φύλλο δάφνης και λίγο ελαιόλαδο.
  • Βράστε το μείγμα για 5 λεπτά, καλύψτε την κατσαρόλα και σιγοβράστε έως τα φασόλια να γίνουν μαλακά για περίπου 25-30 λεπτά.