2 διαφορετικές συνταγές για λαγάνα

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και το νηστίσιμο τραπέζι θα γεμίσει χαλβάδες, θαλασσινά, ελιές, τουρσί και φυσικά τις αγαπημένες παραδοσιακές λαγάνες. Αν φέτος θέλετε να ξεφύγετε λίγο από την παραδοσιακή συνταγή του ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας, δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας τις παρακάτω νόστιμες παραλλαγές.

Μεσογειακή λαγάνα

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες καλαμποκάλευρο ή ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ελιές
  • 1/2 κούπα λιαστές ντομάτες
  • 1 κουταλάκι ρίγανη ή δεντρολίβανο (ψιλοκομμένα κλωναράκια ή ξερό δεντρολίβανο)
  • σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ρίχνουμε όλο το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά, ομογενοποιούμε και ρίχνουμε το λάδι στη λακκούβα που έχουμε κάνει στο κέντρο του αλευριού.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε τη ζύμη.
  • Εάν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε έως και 150 ml νερό.
  • Κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες, όσο αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την δουλεύουμε με τα χέρια στον πάγκο χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις ελιές μαζί με τη ρίγανη και το πιπέρι.
  • Διπλώνουμε τη ζύμη και τη δουλεύουμε καλά έτσι ώστε οι ντομάτες και οι ελιές να πάνε παντού.
  • Πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι και το τοποθετούμε στην αλευρωμένη φόρμα.
  • Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα αλουμινένιο κουτάκι με νερό γιατί το καλό ψωμί θέλει ατμό στο ψήσιμο.
  • Αλείφουμε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Σε 50 περίπου λεπτά θα είναι έτοιμο.

Λαγάνα με ταχίνι και κακάο

ΥΛΙΚΑ:

  • 900γρ. σταρένιο αλεύρι για ψωμί
  • 300γρ. μαλακό αλεύρι
  • 4γρ. ξερή μαγιά (μισό φακελάκι) ή 15γρ φρέσκια μαγιά
  • 3 κουταλιές σούπας ταχίνι
  • 150γρ. λιωμένη κουβερτούρα (προαιρετικά)
  • 1 και 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι
  • 1 κουτάλι γλυκού ζάχαρη
  • 600ml νερό
  • σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Αναμιγνύουμε σε μια λεκάνη τα άλευρα, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ταχίνι (και τη λιωμένη σοκολάτα αν θέλετε σοκολατένιο αποτέλεσμα) και τα ανακατεύουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό.
  • Βγάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε στα τρία.
  • Ζυμώνουμε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  • Αργότερα, ανοίγουμε τη ζύμη και κάνουμε δαχτυλιές στην επιφάνεια της, ψεκάζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα αλουμινένιο κουτάκι με νερό γιατί το καλό ψωμί θέλει ατμό στο ψήσιμο.
  • Αλείφουμε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Σε 50 περίπου λεπτά θα είναι έτοιμο.

Καλή σας όρεξη.