Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σιμιγδάλι

Το σιμιγδάλι είναι ένα αλεύρι το οποίο παράγεται από το άλεσμα σκληρού σίτου και χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για την παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών και ειδών ζαχαροπλαστικής. Το χρώμα του είναι πιο σκούρο και χρυσαφένιο συγκριτικά με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ενώ έχει ένα ήπιο, γήινο άρωμα. Μαζί με τις μαγειρικές χρήσεις , το σιμιγδάλι ωφελεί επίσης στη διαχείριση του βάρους, την υγεία της καρδιάς και το πεπτικό σύστημα.

Διατροφικά στοιχεία

Το αλεύρι από σιμιγδάλι μπορεί να εμπλουτιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι παρασκευαστές τροφίμων μπορούν να του προσθέσουν θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν κατά την επεξεργασία του σκληρού σίτου. Το εμπλουτισμένο σιμιγδάλι περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Το θρεπτικό περιεχόμενο μιας μερίδας 56 γραμμαρίων άψητου, εμπλουτισμένου σιμιγδαλιού  είναι:

  • Θερμίδες : 198
  • Υδατάνθρακες: 40 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη : 7 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες : 7% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Λίπος : λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Θειαμίνη : 41% των ΑΕΣ
  • Μαγνήσιο : 8% της ΕΑΚ
  • Φολάτη : 36% της ΕΑΚ
  • Ριδοφλαβίνη : 29% της ΕΑΚ
  • Σίδερο : 13% της ΕΑΚ

Το σιμιγδάλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα οποία καθυστερούν την πέψη και αυξάνουν το συναίσθημα πληρότητας μεταξύ των γευμάτων.

Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β όπως η θειαμίνη και το φυλλικό οξύ, που βοηθούν στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.

Επιπλέον, το σιμιγδάλι είναι μια καλή πηγή σιδήρου και μαγνησίου, μέταλλα τα οποία υποστηρίζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες – όπως το σιμιγδάλι- μπορεί να αυξήσουν το συναίσθημα της πληρότητας και τη μείωση της πείνας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Μια διατροφή πλούσια σε ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ίνες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL), την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή. Επίσης τα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το σιμιγδάλι, όπως το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα

Το σιμιγδάλι μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου λόγω των υψηλών επιπέδων του μαγνησίου και των φυτικών ινών. Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Το μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου, αυξάνοντας την ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πλούσιο σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο που παίζει πολλούς ρόλους στο σώμα. Ορισμένες από τις λειτουργίες του σιδήρου είναι :

  • η μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος
  • η σύνθεση του DNA
  • ανάπτυξη του ατόμου
  • υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία λόγω μειωμένου σιδήρου, η οποία είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών παγκοσμίως.

Ωστόσο, επειδή το σιμιγδάλι περιέχει το χυτοσίδηρο το οποίο δεν απορροφάται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, συστήνεται να καταναλώνετε σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, μούρα ή ντομάτα.

Υποστηρίζει την πεπτική υγεία

Η υψηλή περιεκτικότητα του σιμιγδαλιού σε φυτικές ίνες, βοηθά στην πέψη, διεγείροντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

Χρήσεις του σιμιγδαλιού

Το σιμιγδάλι είναι πλούσιο σε γλουτένη, μια πρωτεΐνη η οποία παρέχει δομή σε πολλούς τύπους ψωμιού, ζυμαρικών, και άλλων ψημένων προϊόντων. Η σκληρή και ελαστική υφή του, το καθιστά έναν από τους καλύτερους τύπους αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ζυμαρικών. Κάποιοι τρόποι χρήσης του σιμιγδαλιού είναι οι παρακάτω :

  • προσθέστε μερικά κουταλάκια του γλυκού σε ζύμη ψωμιού για κρούστα
  • ανακατέψτε το με ζεστό γάλα, μέλι και εκχύλισμα βανίλιας για να φτιάξετε μια νόστιμη πουτίγκα
  • αντικαταστήστε το κανονικό αλεύρι με σιμιγδάλι για να κάνετε τις συνταγές ζύμης πιο τραγανές
  • πασπαλίστε το πάνω σε πατάτες πριν τις ψήσετε για επιπλέον κρούστα

Το σιμιγδάλι μπορεί να ψειριάσει εύκολα, οπότε είναι καλύτερο να αποθηκεύεται στο ψυγείο μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο αφού ανοιχτεί η συσκευασία του.

Μειονεκτήματα

Το σιμιγδάλι – λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη – μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Επιπλέον, επειδή το σιμιγδάλι παρασκευάζεται από την άλεση σκληρού σίτου, μπορεί να είναι επιβλαβές και για άτομα με αλλεργία στο σιτάρι.