Ψωμί βρώμης με αλεύρι ντίνκελ

Η βρώμη είναι γνωστό ότι προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό πολλά οφέλη όπως τη βελτίωση της πέψης, τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου του αίματος κ.α.

Το αλεύρι ντίνκελ από την άλλη περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες οι οποίες λόγω της υψηλής του διαλυτότητας στο νερό, απορροφώνται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, προτείνεται η κατανάλωσή του με προσοχή, καθώς έχει αρκετές θερμίδες.

ΥΛΙΚΑ

  •  1 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ντίνκελ
  • 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι λιναρόσπορου
  • 1 κουταλάκι της σούπας στιγμιαία μαγιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ αναμίξτε 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό με 3 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης και το αλάτι. Ανακατέψτε γρήγορα και αφήστε το μείγμα να φουσκώσει για περίπου 8 – 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ανακατέψτε στο μπολ του μίξερ 1 1/4 φλιτζάνι βρώμης με το αλεύρι, το λιναρόσπορο και 1 1/2 κούπα νερό. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε το μείγμα να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  • Προσθέστε το μείγμα της βρώμης στο μίξερ μαζί με τους αλεσμένους σπόρους μάραθου, τον κόλιανδρο, το έλαιο λιναρόσπορου και τη μαγιά. Ανακατέψτε με το γάντζο ζύμης μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  • Ζυμώστε ξανά τη ζύμη, τοποθετήστε τη σε ένα αλευρωμένο μπολ, καλύψτε τη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει στο ψυγείο για 8 – 12 ώρες.
  • Όταν τη βγάλετε από το ψυγείο, αφήστε τη να σταθεί για 30 λεπτά έως 1 ώρα.
  • Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα, τοποθετήστε πάνω τη ζύμη και πασπαλίστε με νιφάδες βρώμης.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230℃ για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αφήστε ένα ταψί με γεμάτο νερό στο φούρνο. Μετά από 15 λεπτά μειώστε τη θερμοκρασία ψησίματος στους 200℃.

Καλή σας όρεξη.