Το πιο ευρέως καλλιεργούμενο είδος σιταριού παγκοσμίως είναι το μαλακό σιτάρι το οποίο μετά την άλεσή του μας δίνει το λευκό αλεύρι. Δεύτερο με διαφορά έρχεται το σκληρό σιτάρι. Καλείται σκληρό λόγω της ιδιότητάς του κόκκου να αντέχει περισσότερο κατά το άλεσμα. Οι κόκκοι του σκληρού σίτου είναι επίσης μεγαλύτεροι και πιο ‘κεχριμπαρένοι’ από αυτούς του μαλακού σιταριού. Το σκληρό σιτάρι είναι καλά προσαρμοσμένο σε ζεστό και ξηρό κλίμα, όπως οι περιοχές της Μεσογείου.
Λόγω της αντοχής του στο άλεσμα, ο σκληρός σίτος είναι κατάλληλος για την παραγωγή σιμιγδαλιού, ενός προϊόντος αλεύρου πλούσιο σε ενδοσπέρμιο. Το σιμιγδάλι έχει ένα κίτρινο/ χρυσαφί χρώμα που αντανακλά την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη στο ενδοσπέρμιο του σκληρού σίτου.
Το σιμιγδάλι χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ζυμαρικών, λόγω της ιδιότητάς του να παραμένουν τα ζυμαρικά al dente μετά το μαγείρεμα και της τραχιάς υφής του που συγκρατεί αποτελεσματικά τη σάλτσα.
Το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή κους κους, κορκότου και πλιγουριού. Σε χώρες με μεγάλη αφθονία χρησιμοποιείται για την παραγωγή κίτρινου ψωμιού. Στη χώρα μας είναι γνωστό ως αλεύρι Λήμνου, λόγω των αρχαίων καλλιεργειών που υπήρχαν στο νησί.
Η συνταγή που σας παραθέτουμε παρακάτω θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το δικό σας νόστιμο χωριάτικο ψωμί με αλεύρι Limnos.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό Limnos
- 100 γραμμάρια ενεργό προζύμι
- 400 γραμμάρια νερό
- 10 γραμμάρια αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να ενυδατωθεί πλήρως όλο το αλεύρι. Καλύψτε το με μια πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Ξαναπλάστε τη ζύμη μερικές φορές και αφήστε τη να ξεκουραστεί και πάλι για άλλα 30 λεπτά. Επαναλάβετε για άλλες 2 – 3 φορές.
- Όταν η ζύμη φουσκώσει περίπου στο 30 – 40% του αρχικού της μεγέθους, μεταφέρετέ την στο ψυγείο για έως 1 μέρα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στου 220℃, βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάστε τη για λίγο σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
- Δώστε στη ζύμη σας το σχήμα που θέλετε, βάλτε τη σε ένα ταψί και ψήστε τη για 1 ώρα.
Καλή σας όρεξη.