Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους το οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι ιδέες για το τι θα περιλαμβάνει ποικίλουν από κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι και ρύζι. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που είτε προτιμούν ένα πιο υγιεινό γεύμα, είτε είναι χορτοφάγοι. Η συνταγή που σας παραθέτουμε παρακάτω μπορεί να καταναλωθεί είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο γεύμα για να κλέψετε τις εντυπώσεις.
ΥΛΙΚΑ
- 450 γραμμάρια αποξηραμένα φασόλια χάντρες (μπαρμπούνια) ή πλακί
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κεφάλια σέλερι, με τα φύλλα, θρυμματισμένα
- 12 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινο, ελαφρώς θρυματισμένους
- λεπτόκοκκο αλάτι
- 800 γραμμάρια ντομάτες χοντροκομμένες
- 2 – 4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι σέλινου
- 5 1/2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό
- Μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες για το γαρνίρισμα
- 1 λεμόνι κομμένο σε 8 μέρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα φασόλια
- Μουλιάστε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Στραγγίστε τα την επόμενη μέρα και τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα.
- Σκεπάστε τα με νερό (3 -4 εκατοστά) και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 1 – 2 ώρες (ανάλογα με τα φασόλια σας) μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, και αλατίστε τα με το ζωμό.
- Αφήστε τα για 10 λεπτά πριν τα στραγγίσετε και κρατήστε 2 φλιτζάνια από το ζωμό.
Για το αλάτι σέλινου
- Διαλέξτε φύλλα από τα κοτσάνια του σέλινου και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνά αφού τα πλύνετε.
- Ψήστε τα στο φούρνο σε αντικολλητικό χαρτί στους 120ºC για 15 – 25 λεπτά.
- Μόλις γίνουν τραγανά αφαιρέστε τα από το φούρνο και θρυμματίστε τα σε μικρές νιφάδες.
Για το στιφάδο
- Ζεστάνετε τα 2/3 από το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέστε το σέλερι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέστε τα 2/3 του κρεμμυδιού, το σκόρδο, το κύμινο και μερικές μεγάλες πρέζες αλάτι. Μαγειρέψτε για 10 – 15 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.
- Προσθέστε τις ντομάτες και τα 2 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένο σέλινο και μαγειρέψτε για 4 – 5 λεπτά.
- Προσθέστε τα φασόλια μαζί με τα 2 φλιτζάνια από το ζωμό τους και άλλα 3,5 φλιτζάνια νερό. Προσθέστε και το εναπομείναν ελαιόλαδο.
- Αφήστε να σιγοβράσει το μείγμα, δοκιμάστε το και αλατοπιπερώστε αν χρειάζεται.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά, αφήστε το να κάτσει για 10 λεπτά και σερβίρετε κάθε μπολ με μια κουταλιά ψιλοκομμένες ελιές και χυμό λεμονιού.
- Μπορείτε να την σερβίρετε και με τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Καλή σας όρεξη.