Χαλάει το ρύζι;

Το πόσο καιρό το αποξηραμένο ρύζι είναι κατάλληλο προς βρώση εξαρτάται από τον τύπο του σπόρου. Το μαγειρεμένο ρύζι είναι κατάλληλο για τέσσερις ημέρες έως μια εβδομάδα στο ψυγείο ενώ στην κατάψυξη για έως και οχτώ μήνες.

Δεδομένης της μεγάλης προσαρμοστικότητάς του όσον αφορά το μαγείρεμα, το ρύζι είναι βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες του κόσμου.

Υπάρχουν πολλά είδη ρυζιού, όπως το λευκό, το καφέ, το άγριο, το basmati κ.α.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το είδος που προτιμάτε, μπορεί να αναρωτιέστε πόσο καιρό διατηρείται το ρύζι.

Αυτό το άρθρο εξηγεί εάν το ξηρό και μαγειρεμένο ρύζι κάνει κακό και τους κινδύνους από την κατανάλωση ληγμένου ρυζιού.

Διάρκεια ζωής του ξηρού ρυζιού

Η διάρκεια ζωής του ξηρού ή άψητου ρυζιού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού. Αν και υπάρχουν πολλά είδη ρυζιού, η κύρια διαφορά όσον αφορά τη διάρκεια ζωής είναι μεταξύ λευκού και καστανού ρυζιού.

Επειδή το καστανό ρύζι δεν είναι αλεσμένο ή γυαλισμένο, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι ή λίπος. Ως εκ τούτου, μπορεί να ταγγίσει πιο γρήγορα από το λευκό ρύζι.

Ωστόσο, και τα δύο είδη ρυζιού μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου όταν αποξηραθούν.

Το λευκό ρύζι είναι ασφαλές προς κατανάλωση έως και 2 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής ενώ το καστανό 3 – 6 μήνες. Ωστόσο, η ψύξη και η κατάψυξη μπορεί να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους.

Πως να καταλάβετε εάν το ρύζι έχει λήξει

Τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ράφι συνήθως έχουν ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημερομηνία αυτή, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις φθοράς στη συσκευασία του προϊόντος.

Το να καταλάβετε εάν το αποξηραμένο ρύζι έχει χαλάσει είναι σχετικά εύκολο.

Απλώς ελέγξτε τη συσκευασία για σημάδια αλλοίωσης, όπως τρύπες, έντομα, υγρασία ή νερό που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη μούχλας.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το καστανό ρύζι, μπορείτε να αναζητήσετε αποχρωματισμούς στους κόκκους, μια ταγγισμένη ή περίεργη μυρωδιά ή μια λιπαρή υφή.

Εάν θέλετε να παρατείνετε την ποιότητα του ρυζιού σας όσο το δυνατόν περισσότερο, φροντίστε να το αποθηκεύσετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Επίσης, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο αφού ανοίξετε τη συσκευασία του. Με αυτό τον τρόπο θα το προστατεύσετε από την υγρασία και τα έντομα.

Πόσο μπορεί να διατηρηθεί το μαγειρεμένο ρύζι

Σε αντίθεση με το αποξηραμένο ρύζι, η διάρκεια ζωής του μαγειρεμένου ρυζιού είναι η ίδια για όλα τα είδη ρυζιού.

Μόλις μαγειρευτεί, το ρύζι μπορεί να διατηρήσει τη γεύση, την υφή και την ποιότητά του για 3 -4 ημέρες στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το μαγειρεμένο ρύζι για έως και 8 μήνες.

Πως να καταλάβετε εάν το μαγειρεμένο ρύζι έχει χαλάσει

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να διαπιστώσετε εάν το μαγειρεμένο ρύζι σας έχει χαλάσει.

Πρώτον, μυρίστε το. Σε αντίθεση με το φρεσκομαγειρεμένο ρύζι, που δεν έχει οσμή, το χαλασμένο ρύζι θα έχει μια δυσάρεστη ή περίεργη μυρωδιά.

Δεύτερον, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην υφή του. Αντί να είναι αφράτο, το χαλασμένο ρύζι μπορεί να γίνει γλοιώδες.

Τρίτον, ελέγξτε το ρύζι για σημάδια μούχλας, η οποία συχνά εμφανίζεται ως πράσινα, μπλε ή μαύρα στίγματα.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια αλλοίωσης, φροντίστε να πετάξετε το ρύζι σας.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση ληγμένου ρυζιού

Το ληγμένο ρύζι είναι κυρίως μολυσμένο από μύκητες ή μούχλα, τα οποία παράγουν μυκοτοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Η πρόσληψη μυκοτοξινών συνδέεται με συμπτώματα που κυμαίνονται από έμετο, ναυτία και κοιλιακό άλγος έως σπασμούς, κώμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η μόλυνση από μούχλα στο ξηρό ρύζι μπορεί να μειώσει τη θρεπτική του αξία.

Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι ανεξάρτητα από το εάν το ρύζι έχει λήξει, ο ακατάλληλος χειρισμός του μαγειρεμένου ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από τον Bacillus cereus, ο οποίος συχνά οδηγεί σε κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο.

Ο Bacillus cereus είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο ρύζι και μπορεί να επιβιώσει κατά το μαγείρεμα.

Έτσι, εάν το ρύζι δεν ψυχθεί ή καταψυχθεί εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα, τα βακτήρια μπορεί να παράγουν τοξίνες που σας κάνουν να αρρωστήσετε.