Χαλάει το αλεύρι;

Όλα τα άλευρα χάνουν την ποιότητά τους 3-12 μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία παραγωγής. Το λευκό αλεύρι καθώς και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της ελάχιστης περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα άλευρα ολικής άλεσης, αμυγδάλου, καρύδας και άλλων ποικιλιών χωρίς γλουτένη αλλοιώνονται νωρίτερα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα λιπαρά κάνουν το αλεύρι να ταγγίσει, προκαλώντας την κακή γεύση και μυρωδιά.

Για να διαρκέσουν περισσότερο τα άλευρά σας μπορείτε να τα καταψύξετε. Έτσι θα τους δώσετε τουλάχιστον 2-3 μήνες περισσότερη ζωή.

Πως θα καταλάβετε αν χάλασε το αλεύρι σας

Σε γενικές γραμμές, αν το αλεύρι σας έχει προσβληθεί από ζωύφια, έχει σημεία υγρασίας ή μούχλας ή αν μυρίζει άσχημα τότε πρέπει να το απορρίψετε.

Το φρέσκο αλεύρι έχει μια ουδέτερη, μερικές φορές γλυκιά μυρωδιά που θυμίζει αυτή των ξηρών καρπών.

Κακή μυρωδιά

Όσο περισσότερο έχετε αποθηκευμένο ένα αλεύρι, τόσο χειρότερη είναι η συνολική του ποιότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε αν η ποιότητα του είναι καλή χωρίς να το χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή, είναι να το μυρίσετε.

Η μυρωδιά τάγγισης ή μούχλας είναι το καμπανάκι που χρειάζεστε για να απορρίψετε το αλεύρι και να ανοίξετε μια νέα συσκευασία. Σε περίπτωση που το αλεύρι σας μυρίζει ακριβώς όπως ένα άλλο προϊόν που έχει αποθηκευτεί κοντά του, το αλεύρι σας πιθανότατα είναι ασφαλές προς χρήση. Ωστόσο, αυτή η μυρωδιά ίσως επηρεάσει τη συνταγή στην οποία θα το χρησιμοποιήσετε.

Παράσιτα και μούχλα

Το αλεύρι προσελκύει τα παράσιτα των ντουλαπιών. Έτσι αν βρείτε κάποιο ζωντανό οργανισμό στο αλεύρι, πετάξτε το και ελέγξτε και τα προϊόντα που είναι αποθηκευμένα δίπλα του.

Τέλος, η υγρασία στο αλεύρι σας, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε μούχλα είναι ένας λόγος για να απορρίψετε το αλεύρι σας ακόμα και αν υπάρχει μόνο ένας μικρός σβώλος μέσα στη σακούλα σας.

Πόση διάρκεια ζωής έχει το αλεύρι

Ντουλάπι Ψυγείο
Άσπρο αλεύρι 3-6 μήνες +1+ έτος
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3-6 μήνες +1+ έτος
Αλεύρι για κέικ 3-6 μήνες +1+ έτος
Αλεύρι για ψωμί 3-6 μήνες +1+ έτος
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1-3 μήνες + 1-3 μήνες
Αλεύρι ολικής αλέσεως 3 μήνες + 6-12 μήνες

Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι κατά προσέγγιση.

Η καλύτερη λύση είναι να παρατηρήσετε την τυπωμένη ημερομηνία λήξης που έχει η σακούλα και να θυμάστε και κάποιες οδηγίες.

Μετά την ημερομηνία λήξης

Το αλεύρι έχει μια ημερομηνία λήξης τυπωμένη. Αυτή η ημερομηνία είναι για το πόσο ο παραγωγός των αλεύρων εγγυάται για την καλή ποιότητα τους.

Τα άλευρα για όλες τις χρήσεις, κέικ και ψωμί θα πρέπει να διατηρούν την ποιότητά τους για 3-6 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής, ενώ τα άλευρα ολικής άλεσης, σίκαλης και άλλα παρόμοια θα πρέπει να είναι κατάλληλα για έως και 3 μήνες.

Τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση που αποθηκεύετε το αλεύρι σας στο ντουλάπι. Στην περίπτωση που η αποθήκευση γίνεται στο ψυγείο ή την κατάψυξη τότε η περίοδος αποθήκευσης είναι μεγαλύτερη.

Υπάρχει ένας απλός κανόνας. Όσο πιο ραφιναρισμένο είναι το αλεύρι, τόσο περισσότερο διαρκεί.

Πως να αποθηκεύσετε το αλεύρι σας

Τα άλευρα που βρίσκονται στην κλειστή τους συσκευασία, αποθηκεύονται σε ένα δροσερό και ξερό χώρο. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ντουλάπι το οποίο είναι μακριά από υγρασία.

Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, καλύτερα θα ήταν να μεταφέρετε το αλεύρι σε ένα δοχείο το οποίο μπορεί να κλείσει αεροστεγώς.

Μπορείτε να αφήσετε το ανοιχτό αλεύρι στην αρχική του συσκευασία, αλλά αυτό δεν θα του παρέχει μεγάλη προστασία από την υγρασία.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε συχνά αλεύρι στις συνταγές σας, καλύτερα να αποθηκεύσετε εξ αρχής το αλεύρι στο ψυγείο ή ακόμα και την κατάψυξη. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά το αλεύρι να διατηρήσει την ποιότητά του περισσότερο αρκεί να έχετε μεταφέρει το αλεύρι σε ένα αεροστεγές δοχείο.