Το φούρνικο αλεύρι είναι ένα χρυσαφένιο αλεύρι από εκλεκτά καλαμπόκια. Η παραγωγή του απαιτεί την συγκομιδή των καλύτερων καλαμποκιών, τα οποία αφού ψηθούν και υποβληθούν στο διαχωρισμό της ρόκας από τα σπυριά σε παραδοσιακό χειρόμυλο, αλέθονται αργά και προσεκτικά για να μας δώσει όλη τη γλύκα του καλαμποκιού. Το φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι αποτελεί ένα εμβληματικό προϊόν της ποντιακής κουζίνας. Μ’ αυτό φτιάχνεται το περίφημο χαβίτς, μια γρήγορη στην παρασκευή της και θρεπτική σούπα. Επίσης με το φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι παρασκευάζεται εξαιρετικός γλυκός χαλβάς, γευστικές πίτες με τυρί και χόρτα χωρίς φύλο και γενικά σε συνταγές όπου χρησιμοποιείται αλεύρι χωρίς γλουτένη.
Μια νόστιμη συνταγή για να φτιάξετε παραδοσιακό χαβίτς μπορείτε να βρείτε παρακάτω.
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλιτζάνι φούρνικο αλεύρι
- 4 φλιτζάνια νερό
- 3 κουταλιές αγελαδινό βούτυρο
- 1,5 κουταλιά του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να λειώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί.
- Λίγο πριν βράσει, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να γίνει μια λεία κρέμα χωρίς σβόλους.
- Σβήνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Σερβίρουμε ζεστό.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό μας κομμάτια από μπέικον ή κύβους τυριού όσο ακόμα βράζει για να το κάνετε ακόμη πιο νόστιμο.
Καλή σας όρεξη.