Τα φασόλια χάντρες (μπαρμπούνια), είναι μια ποικιλία από το κοινό φασόλι ( Phaseolus vulgaris ), το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στη μεξικάνικη κουζίνα.
Τo χρώμα τους είναι μπεζ με κόκκινα καστανά στίγματα όταν αποξηραθούν, αλλά γίνονται ένα ανοιχτό καφέ ή ανοιχτό ροζ όταν μαγειρεύονται. Έχουν μια γήινη, σχεδόν καρυδένια γεύση και είναι εύκολο να προετοιμαστούν. Τρώγονται ολόκληρα ή πολτοποιημένα.
Τα μπαρμπούνια δεν είναι μόνο γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν αρκετά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.
Τα φασόλια χάντρες με γλυκοπατάτα, αποτελούν ένα γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας ενώ ταυτόχρονα είναι μια υγιεινή επιλογή για το κύριο γεύμα της ημέρας. Καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε θερμίδες και υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε φυτικές ίνες.
Το πιάτο μας χαρακτηρίζεται από υψηλή αντιοξειδωτική αξία καθώς περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως η πιπεριά Φλωρίνης και η ντομάτα. Επιπλέον το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε κερσετίνη, το ελαιόλαδο σε βιταμίνη Ε, όπως κι ο πλούσιος σε αντιοξειδωτικά ο μαϊντανός. Επιπλέον, η γλυκοπατάτα, βασικό συστατικό της συνταγής μας, περιέχει αρκετή βιταμίνη Α.
ΥΛΙΚΑ:
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
- 1 μέτριο καρότο σε κυβάκια
- 1 γλυκοπατάτα σε κυβάκια
- 1/2 κιλό φασόλια χάντρες (μπαρμπουνοφάσουλα)
- 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό και έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την πιπεριά, το καρότο, την γλυκοπατάτα και τα φασόλια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και το νερό. Εάν χρειαστεί και άλλο νερό προσθέτουμε τόσο, ούτως ώστε να καλύπτονται τα φασόλια.
- Ρίχνουμε το αλάτι και τα καρυκεύματα, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 60 λεπτά.
- Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη.