Φασόλια με σπανάκι

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ:

Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια, έχουν 2 πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία τελικά τα κατατάσσουν στα βασικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής: αφενός έχουν χαμηλές θερμίδες και λιπαρά, αφετέρου είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, το κάλιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ, θειαμίνη/Β1), οι φυτικές ίνες και ο σίδηρος.

Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, ουσίες που συμβάλλουν τόσο στη μείωση της χοληστερόλης όσο και στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα αυτά του σακχάρου στο αίμα.

Το σπανάκι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 1/2 κιλό σπανάκι
  • 500 γρ.φασόλια γίγαντες
  • 1 μικρό πράσο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 3 με 4 φρέσκιες ντομάτες
  • ελαιόλαδο
  • φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από βραδύς και το πρωί τους μισοβράζουμε, και τους στραγγίζουμε.

Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε το σπανάκι, μετέπειτα το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε, το τρίβουμε με λίγο αλάτι και το στύβουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να βγάλει το ζουμί του. Κόβουμε μέσα στο σπανάκι το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Κομματιάζουμε με το χέρι μας το τυρί, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα μέσα στα χορταρικά και ανακατεύουμε καλά το μίγμα. Στρώνουμε σε ένα ταψί τη μισή ποσότητα από το μίγμα, βάζουμε από πάνω τους γίγαντες και τους σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μίγμα. Ρίχνουμε από πάνω το λάδι, τη ντομάτα ψιλοκομμένη μαζί με το ζουμί της και το υπόλοιπο τυρί σε κομματάκια. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε το φαγητό μας να ψηθεί σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα.

Καλή σας όρεξη.