Οι φακές είναι ένα από τα πιο κοινά όσπρια της διατροφής μας, ενώ όλοι μας έχουμε ακούσει τη γιαγιά μας ή τη μαμά μας να λέει «Φάε τις φακές σου γιατί έχουν πολύ σίδηρο». Οι φακές έχουν αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου, όμως για να απορροφηθεί χρειάζεται μια καλή πηγή βιταμίνης C.
Πέρα από την περιεκτικότητα σε σίδηρο, οι φακές περιέχουν καλή ποσότητα πρωτεϊνών αλλά και φυτικών ινών, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως στο γαστρεντερικό, στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
ΥΛΙΚΑ
Για τις φακές
- 250 γρ. φακές
- 1 φύλλο δάφνης
- 1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 2 καρφάκια γαρύφαλλο
- 1 κ. γλυκού ξερό θυμάρι τριμμένο
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινόκιο
- 1 μεγάλο φινόκιο ή 2 μικρά κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ φλ. τσαγιού μπαλσάμικο ξύδι
- 8-10 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες χωρίς τα κουκούτσια
- 2 κ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεπλένουμε τις φακές καλά και τις ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτουμε κρύο νερό (6-7 φλ.τσαγιού νερό) και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και το γαρύφαλλο. Αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.
- Στο τέλος προσθέτουμε το θυμάρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στραγγίζουμε τις φακές, πετάμε το δαφνόφυλλο και τα γαρύφαλλα και κρατάμε στην άκρη 1 φλ. τσαγιού από το νερό τους.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο για 4-5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
- Σβήνουμε με το μπαλσάμικο, προσθέτουμε τις ελιές και τον άνηθο, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα πυρέξ (πυρίμαχο) σκεύος αδειάζουμε τις φακές και το ζωμό που έχουμε κρατήσει.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το φινόκιο και ανακατεύουμε ελαφρά να μοιραστεί παντού το μείγμα. Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε χαμηλό ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Ελέγχουμε και αν δεν έχουν απορροφηθεί αρκετά από τα υγρά του φαγητού, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Καλή σας όρεξη