Με το να σιγοβράσετε ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μια γενναία ποσότητα λαδιού έχετε διπλό κέρδος: Τα κρεμμύδια γίνονται μαλακά και γλυκά ενώ το λάδι εμποτίζεται με μια υπέροχη γεύση. Ενώ τα κρεμμύδια τσιγαρίζονται και σιγοβράζουν, οι φακές και το φαγόπυρο βράζουν μαζί για να μας δώσουν την επιλογή ενός γρήγορου πιάτου. Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι ένα ζεστό συνοδευτικό ή μια σαλάτα ανάλογα με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Το μπούκοβο θα κάνει το πιάτο πικάντικο, ενώ το ξύσμα λεμονιού θα προσδώσει μια γλυκύτητα.
Επίσης μπορείτε να πειραματιστείτε, προσθέτοντας μπαχαρικά, κάπαρη ή άλλα πρόσθετα. Γαρνίρετε με χόρτα, βότανα, αυγά, καπνιστό ψάρι ή ψητά λαχανικά.
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλιτζάνι ψιλές φακές
- 1 φλιτζάνι μαυροσίταρο (φαγόπυρο)
- 1 λεμόνι
- 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράστε σε ένα μέτριο κατσαρολάκι νερό.
- Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών ξεφλουδίστε λωρίδες ξύσματος από το λεμόνι.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τις φλούδες λεμονιού και το μπούκοβο σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώστε και σκεπάστε.
- Όταν ακούσετε το τσιγάρισμα, αφαιρέστε το καπάκι και μειώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να είναι πολύ μαλακά και χρυσαφί στις άκρες, για 20 με 25 λεπτά. Εάν τα κρεμμύδια κινδυνεύουν να καούν μειώστε τη φωτιά και προσθέστε 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού νερό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά το τηγάνι.
- Όταν το νερό στο κατσαρολάκι βράσει, προσθέστε τις φακές και το μαυροσίταρο και σιγοβράστε χωρίς καπάκι για 15 – 20 λεπτά. Μην τα αφήσετε να μαλακώσουν πολύ.
- Στραγγίξτε σε ένα σουρωτήρι τις φακές με το μαυροσίταρο, ξεπλύνετε με κρύο νερό, ανακατέψτε για να φύγει το περιττό υγρό και αλατίστε.
- Αφαιρέστε τις φλούδες λεμονιού από τα κρεμμύδια, ψιλοκόψτε τις και προσθέστε τις στις φακές και το φαγόπυρο. Έπειτα προσθέστε το μείγμα στα κρεμμύδια και ανακατέψτε.
- Τέλος, προσθέστε χυμό λεμονιού περίπου 2 με 4 κουταλιές της σούπας για γεύση, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε το μείγμα.
Καλή σας όρεξη.