Το κέικ είναι ένα γλυκό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Μπορεί να καταναλωθεί για πρωινό, δεκατιανό ή να συνοδεύσει τον απογευματινό καφέ. Η παρακάτω συνταγή για κέικ που συνδυάζει την πολέντα, τις κόκκινες φακές και μαρμελάδα βερίκοκο θα μπορούσε να γίνει η αγαπημένη σας, αφού είναι υγιεινή, θρεπτική και πολύ λαχταριστή.
Οι κόκκινες φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και μπορούν να βοηθήσουν στη απώλεια βάρους.
Το κέικ έχει μια ευχάριστη, λεία υφή χάρη στην πολέντα, ενώ η μαρμελάδα βερίκοκο προσφέρει μια φρουτώδης γεύση.
ΥΛΙΚΑ
- 130 γρμ αποξηραμένες κόκκινες φακές
- 500 ml νερό
- 125 ml ελαιόλαδο
- 130 γρμ ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75 γρμ πολέντα
- 90 γρμ μαρμελάδα βερίκοκο
- 3 αυγά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το νερό και τις φακές και μαγειρέψτε τις για περίπου 15 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό. Ανάλογα με το μέγεθος της φακής ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος.
- Στραγγίστε τις φακές και ρίξτε τις στο μπλέντερ μαζί με το λάδι και τα αυγά. Ανακατέψτε τα υλικά για περίπου 20 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ⁰C.
- Προσθέστε στο μείγμα την πολέντα και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να πάρετε μια πάστα.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ 25×12 εκατοστών και ψήστε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει ένα μαχαίρι καθαρό όταν το βυθίζετε στο κέικ.
- Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρετέ το.
Καλή σας όρεξη.