Το αλεύρι είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική, και διαμορφώνει τα γεύματα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βέβαια η απλουστευμένη μορφή του, από τότε μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει όπως και τα είδη του. Έτσι, στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολλές ποικιλίες από αλεύρι ανάλογα με την προέλευσή, τον τρόπο παρασκευής αλλά και τη χρήση του. Κάθε είδος διαφέρει στη σύσταση, στη γεύση, την υφή, το χρώμα και έτσι επηρεάζει και τον τρόπο χρήσης του στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μια συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας ΄αμαρτωλά΄ γαριδάκια, χωρίς συντηρητικά, το ίδιο τυρένια και απολαυστικά. Για να τα τρώτε χωρίς ενοχές, μικροί και μεγάλοι κάθε στιγμή.
ΥΛΙΚΑ:
- 240 ml (1 κούπα) νερό
- 120 γρ βούτυρο
- 1 κγ αλάτι
- 140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 150 γρ τσένταρ ψιλοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί (πριν βράσει).
- Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι που έχουμε ενώσει με το αλάτι, ανακατεύοντας να γίνει μια μάζα – ζύμη και την αφήνουμε 1 με 2 λεπτά ανακινώντας την να καβουρδιστεί και να φύγει η υγρασία της.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και βάζουμε τη ζύμη σε μίξερ με γάντζο να την ζυμώσουμε για 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει (μπορούμε να το κάνουμε και με μια ξύλινη κουτάλα με το χέρι σε ένα μπολ).
- Όταν έχει έρθει η ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
- Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τυρί σε δόσεις ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο μείγμα.
- Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ, κόβουμε την άκρη του και σε μια λαδόκολλα στο ταψί δημιουργούμε κορδόνια μήκους 3 εκ περίπου.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200⁰C για 10 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε στους 180⁰C για τα επόμενα 15 λεπτά.
- Όταν ροδίσουν είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη.