Η τυρόπιτα είναι η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, πρωταγωνίστρια των σχολικών σνακ και καθημερινό έδεσμα για μικρούς μεγάλους.
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 130+70 γρ. γάλα
- 1/2 κτγ. αλάτι
- 1 κτγ. μπέικεν πάουντερ
- 300 γρ. τυρί φέτα τριμμένο
- 2 μεσαία αυγά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι
- βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε την συνταγή μας, λιώνοντας το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων.
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ το στραγγιστό γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με το αναδευτήρι.
- Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα και κατόπιν αδειάζουμε τα 130 γραμμάρια από το γάλα.
- Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικεν.
- Κοσκινίζουμε τα υλικά και τα ρίχνουμε στο μπολ με το γιαούρτι.
- Ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι και κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα 70 γραμμάρια γάλα.
- Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μετά από λίγο η ζύμη μας είναι έτοιμη.
- Παίρνουμε ένα ταψί διαστάσεων 36Χ26 εκατοστών και με ένα κομμάτι βούτυρο αλείφουμε καλά το εσωτερικό του.
- Πασπαλίζουμε το ταψί με σουσάμι, και το απλώνουμε κουνώντας το ταψί με τα χέρια μας.
- Επιστρέφουμε στο μπολ με τη ζύμη και τρίβουμε το τυρί φέτα.
- Ανακατεύουμε με τη μαρίζ και αδειάζουμε κατόπιν στο ταψί τη ζύμη, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε και πάλι την πίτα με σουσάμι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε την πίτα στους 170 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά στον αέρα.
- Μετά και από το ψήσιμο, η τυρόπιτα μας είναι έτοιμη.
- Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Καλή σας όρεξη.