Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Η χώρα μας διεκδικεί τον τίτλο της χώρας με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που τον έχουν ως βάση.
Τα 100 γρ ωμού τραχανά, ισοδυναμούν με ½ φλιτζάνι περίπου και προσφέρουν τα εξής:
- 398 Θερμίδες
- 58,2 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 12 γραμμάρια λιπαρά
Ο τραχανάς αποτελεί ιδανική διατροφική επιλογή για τα παιδιά. Είναι μια τροφή με μέτρια θερμιδική αλλά με υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει γάλα και για αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επειδή υφίστανται τη διαδικασία της ζύμωσης τα περισσότερα ήδη τραχανά περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Είναι εύπεπτος και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το ασβέστιο συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και στην ανάπτυξη των οστών ιδιαίτερα στα παιδιά ειδικά όταν τον βράζουμε μαζί με γάλα.
Μην διστάζετε λοιπόν να καταναλώσετε τραχανά είτε σε σούπα είτε σαν συνοδευτικό στα κρεατικά ή στα ψαρικά σας. Οι συνταγές παρασκευής του είναι αμέτρητες και καλύπτουν κάθε γούστο.
ΥΛΙΚΑ:
- 200 γρ. τραχανά (γλυκό ή ξινό, ό,τι προτιμάτε)
- 300 γρ. μανιτάρια ανάμικτα φρέσκα
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1φλ. γάλα
- 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
- Νερό, αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά.
- Τα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε στο χέρι και τα αφήνετε σε ένα μπολ.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
- Ρίχνετε τη ντομάτα και μετά από 1 λεπτό σβήνετε.
- Βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τα αποξηραμένα μανιτάρια και 2-3 ποτήρια νερό και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.
- Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά.
- Δοκιμάζετε τον τραχανά και εάν χρειάζεται προσθέτετε λίγο βραστό νερό.
- Μόλις είναι έτοιμο το τραχανότο, ρίχνετε στην κατσαρόλα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη.