Το ρύζι παχαίνει, μύθος ή αλήθεια;

Το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά που παρέχουν καύσιμα στο σώμα. Ολα τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του ρυζιού, βοηθούν στην αύξηση του βάρους όταν δεν ελέγχεται η ποσότητα των μερίδων.

Ωστόσο, η κατανάλωση του λευκού ρυζιού, είναι πιο εύκολη στη χώνεψη και όπως κάθε τροφή που χωνεύεται εύκολα και δεν περιέχει φυτικές ίνες, θα μπορούσε να εκτροχιάσει το σχέδιο απώλειας βάρους σας.

Ρύζι

Το ρύζι είναι κυρίως υδατάνθρακας που προσφέρει επίσης κάποια ποσοστά πρωτεΐνης. Το ρύζι μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία ολικής αλέσεως (τα τρόφιμα που περιέχουν το σύνολο του πυρήνα του κόκκου, όπως το καστανό ρύζι) ή στην κατηγορία του ραφιναρισμένου (ο φλοιός αφαιρείται εντελώς από τον κόκκο). Το λευκό ρύζι, για παράδειγμα, περνά μέσα από μια διαδικασία άλεσης που το αποστραγγίζει από τις φυτικές ίνες, το σίδηρο και ορισμένες βιταμίνες.

Παρότι οι παρασκευαστές τροφίμων εμπλουτίζουν το άσπρο ρύζι και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά με βιταμίνες και μέταλλα, οι φυτικές ίνες δεν είναι δυνατόν να προστεθούν ξανά.

Η επιλογή καστανού ρυζιού αντί για λευκό σας βοηθά να αποκτήσετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών.

Θερμίδες

Οι δίαιτες της μόδας μπορεί να ενθαρρύνουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών τροφίμων και την αποφυγή άλλων, όπως οι υδατάνθρακες. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την απώλεια βάρους ή για να διατηρήσετε το υπάρχον βάρος σας, το κλειδί είναι να ελέγχετε τις θερμίδες σας.

Ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι έχει 170 θερμίδες ενώ η ίδια ποσότητα μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 190 θερμίδες. Όταν όμως προστεθούν από τους παρασκευαστές τροφίμων τα αρώματα και τα άλλα συστατικά, αυτομάτως οι θερμίδες του λευκού ρυζιού αυξάνονται.

Ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι μιας γνωστής εμπορικής μάρκας μπορεί να σας δώσει πάνω από 200 θερμίδες.

Βάρος

Οι φυτικές ίνες στο καφέ ρύζι και σε άλλες τροφές ολικής αλέσεως μπορεί να μην βοηθούν μόνο τα σχέδια απώλειας βάρους.

Βοηθούν και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Ωστόσο, οποιαδήποτε τρόφιμα, ακόμα και τα υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να αυξήσουν το βάρος σας όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.

Έτσι, όταν επιλέγετε το ρύζι ως γαρνιτούρα, να έχετε κατά νου τις θερμίδες και το μέγεθος της μερίδας. Υπολογίστε ότι μια μερίδα ρυζιού είναι το ½ ενός φλιτζανιού.