Μια απλή συνταγή για να φτιάξετε Mercimek Koftesi με πλιγούρι και κόκκινες φακές, η οποία δεν χρειάζεται τηγάνισμα ή ψήσιμο. Περιχυμένες με φρέσκο χυμό λεμονιού και τυλιγμένες σε φύλλα μαρουλιού, αποτελούν ένα υγιεινό ορεκτικό, συνοδευτικό, σνακ ή ακόμη και κυρίως πιάτο με λίγες θερμίδες.
Τα Mercicek Koftesi έχουν πικάντικη γεύση, λίγο όξινη και μπορούν να συνδυαστούν με ντίπ και σάλτσες όπως τζατζίκι ή χούμους.
ΥΛΙΚΑ
- 200 γραμμάρια κόκκινες φακές
- 200 γραμμάρια πλιγούρι μέτριο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. ντοματοπολτός
- 2 κ.σ. πάπρικα
- 1,5 κ.τ.γ. κύμινο
- 1 κ.τ.γ. τσίλι σε σκόνη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κ.τ.γ. αλάτι
- 1 κτ.γ. πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετήστε τις φακές σε ψιλό κόσκινο, πλύνετέ τις και στραγγίστε. Μεταφέρετέ τις σε μια κατσαρόλα με 500 ml φρέσκο νερό και μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Τοποθετήστε τις σε ένα μεγάλο μπολ.
- Περάστε το πλιγούρι από το ψιλό κόσκινο, πλύνετέ το και στραγγίστε το. Βράστε το σε μια κατσαρόλα με 500 ml νερό για 10 λεπτά ενώ ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το με κλειστό καπάκι στην άκρη για άλλα 10 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα ξηρά κρεμμύδια για περίπου 2 -3 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για ακόμη ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα και το κύμινο και σοτάρετε για 30 δευτερόλεπτα.
- Στο μπολ με τις φακές βάλτε το πλιγούρι και το μείγμα από το τηγάνι. Προσθέστε το μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα σας.
- Πλάστε το μείγμα με βρεγμένα χέρια σε κεφτεδάκια.
- Απλώστε σε μια πιατέλα με τζατζίκι και γαρνίρετε με αγγούρι, φρέσκο μαϊντανό ή φέτες λεμονιού κατά βούληση.
- Περιχύστε χυμό λεμονιού και απολαύστε.
Καλή σας όρεξη.