Τι μας προσφέρει το γάλα ρυζιού

Το γάλα ρυζιού αποτελεί ουσιαστικά ρόφημα (γάλα καρπού) που παρασκευάζεται από ρύζι. Κατατάσσεται, όμως, στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως λόγω της γαλακτώδους μορφής και υφής του και λόγω του ότι χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του γάλακτος.

Το γάλα ρυζιού, παράγεται από το καστανό ρύζι (αναποφλοίωτο) και διατίθεται στην βασική του μορφή χωρίς ζάχαρη. Στις Ασιατικές χώρες, όπως στην Ιαπωνία και την Κίνα, καταναλώνεται εδώ και αιώνες, αφού και στις 2 χώρες, οι κάτοικοι, παραδοσιακά, δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ποια η διατροφική αξία του ροφήματος ρυζιού;

Ένα ποτήρι ροφήματος ρυζιού περιέχει 155 θερμίδες, δηλαδή λίγο λιγότερες από τις θερμίδες που παίρνουμε από ένα ποτήρι γάλα με 2% ή 3,5% λιπαρά. Η βασική σύσταση του ροφήματος είναι το νερό (89%), οι υδατάνθρακες (9%), ενώ περιέχει μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών. Μπορεί οι φυτικές πρωτεΐνες από ένα ρόφημα ρυζιού να μην είναι ίδιας βιολογικής αξίας με τις ζωικές πρωτεΐνες, η φυτική του προέλευση, ωστόσο, του προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Το ρόφημα ρυζιού δεν σας επιβαρύνει με πολλά λιπαρά (μόλις 1%) ούτε αντίστοιχα με περιττές θερμίδες. Το βασικότερο είναι ότι τα λιπαρά του ροφήματος ρυζιού αποτελούνται αποκλειστικά από καλά λιπαρά που δεν επιβαρύνουν την υγεία όπως θα έκαναν τα ζωικής προέλευσης (κορεσμένα) λιπαρά. Είναι μία καλή εναλλακτική, λοιπόν, για εσάς που θέλετε να ρυθμίσετε τη χοληστερόλη σας μέσω της διατροφής, αλλά και για όλους εσάς που ενδιαφέρεστε για την υγεία της καρδιάς σας.

Σύγκριση: γάλα ρυζιού ή αγελαδινό γάλα;

Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, το γάλα ρυζιού περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες (αφού πρόκειται για παράγωγο καρπού). Όμως, περιέχει πολύ μικρές ποσότητες από άλλα συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνες. Επίσης, δεν περιέχει χοληστερόλη ή λακτόζη και είναι φτωχό σε βιταμίνες.Επίσης, το γάλα ρυζιού έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με το αποβουτυρωμένο και το πλήρες αγελαδινό γάλα.

Έχετε αλλεργίες, δυσανεξία στη λακτόζη, ή είστε χορτοφάγος;

Γνωρίζατε ότι, τα ροφήματα ρυζιού είναι ιδανικά για παιδιά που εμφανίζουν αλλεργία στο γάλα.Αυτό ισχύει και για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς το ρόφημα ρυζιού δεν περιέχει καθόλου λακτόζη. Επίσης, για εσάς που αποφεύγετε τα ζωικά προϊόντα  το ρόφημα ρυζιού αποτελεί μία καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου. Θα πρέπει ωστόσο να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πρωτεΐνες και από άλλες πηγές για να έχετε υψηλής βιολογικής αξίας συνδυασμούς.