Τι είναι το σκληρό αλεύρι

Το αλεύρι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δομή και την υφή των ψημένων προϊόντων.

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό συστατικό, πολλές ποικιλίες αλεύρου είναι διαθέσιμες, και η επιλογή του σωστού είδους είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενός εύγευστου προϊόντος.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι το σκληρό αλεύρι, πότε να το χρησιμοποιήσετε και πώς συγκρίνεται με τα άλλα είδη αλεύρων.

Τι είναι το σκληρό αλεύρι; 

Όπως και άλλες ποικιλίες, το σκληρό αλεύρι παρασκευάζεται με την άλεση σπόρων με μια διαδικασία γνωστή ως άλεση.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το σκληρό αλεύρι παρασκευάζεται αποκλειστικά από σπόρους σκληρού σίτου .

Οι σκληροί σπόροι αναφέρονται σε πυρήνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Γι’ αυτό απαιτείται πολλή ζύμωση όταν το χρησιμοποιούμε.

Το σκληρό αλεύρι είναι ιδανικό για ψημένα προϊόντα, όπως ψωμιά, ζυμαρικά ή κουλουράκια, ή οποιοδήποτε προϊόν απαιτεί μεγάλη δομή και μάσηση.

Η γεύση του σκληρού αλεύρου είναι παρόμοια με άλλα άλευρα, αλλά είναι πιο χοντροκομμένο και πυκνό.

Το σκληρό αλεύρι είναι υψηλότερο σε πρωτεΐνες

Όλα τα άλευρα σίτου περιέχουν δύο πρωτεΐνες – γλουτενίνη και γλιαδίνη.

Όταν το αλεύρι υγραίνεται με νερό και ζυμώνεται, η γλουτενίνη και η γλιαδίνη συνδυάζουν και σχηματίζουν τη γλουτένη.

Η γλουτένη είναι υπεύθυνη για την ελαστική δομή της ζύμης, και στα προϊόντα ψωμιού την χαρακτηριστική μαλακή υφή κατά τη μάσηση.

Σε σύγκριση με άλλα είδη αλεύρων, το σκληρό αλεύρι έχει σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η οποία βρίσκεται στη γλουτένη.

Η ποσότητα γλουτένης στο αλεύρι επηρεάζει έντονα τη δομή του προϊόντος.

Ένα αλεύρι με μεγαλύτερη ποσότητα γλουτένης, όπως το σκληρό αλεύρι, θα παράγει ένα μαλακό και ελαφρύ προϊόν.

Από την άλλη πλευρά, το αλεύρι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη, όπως το αλεύρι για κέικ ή ζαχαροπλαστικής, θα παράγει ένα τρυφερό και λιγότερο δομημένο προϊόν που μπορεί εύκολα να διαλυθεί, όπως το κέικ ή τα μπισκότα.

Ακατάλληλο για άτομα με αλλεργία ή ευαισθησία στη γλουτένη

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σίτο, δεν πρέπει να καταναλώνετε γλουτένη ή προϊόντα φτιαγμένα με γλουτένη ή άλευρα που περιέχουν σίτο, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού αλεύρου.

Η κοιλικοκάκη είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από μια αυτοάνοση απόκριση στη γλουτένη.

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε γλουτένη, καθώς η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον πεπτικό σας σωλήνα με την πάροδο του χρόνου.

Το σκληρό αλεύρι πρέπει επίσης να αποφεύγεται αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη.

Η ευαισθησία στη γλουτένη αναφέρεται σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως φούσκωμα και διάρροια, που προκαλούνται από την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη μεταξύ εκείνων που δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη συνήθως δεν έχουν βλάβη στην πεπτική τους οδό, η οποία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της κοιλιοκάκης.

Σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στην γλουτένη, μια αλλεργία στο σιτάρι είναι μια ανοσοαπόκριση σε οποιαδήποτε ή πολλές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι – όχι μόνο στη γλουτένη.

Επομένως, εκείνοι με διαγνωσμένη αλλεργία σε σίτο θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το σκληρό αλεύρι.

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, ευαισθησία σε γλουτένη ή αλλεργία σε σίτο, άλευρα χωρίς γλουτένη, όπως αλεύρι καρύδας ή αμυγδάλου, είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές σας.

Μπορεί το σκληρό αλεύρι να χρησιμοποιηθεί αδιακρίτως με άλλα άλευρα; 

Παρόλο που τα προϊόντα πιθανόν να βγουν καλύτερα αν χρησιμοποιήσετε το αλεύρι που απαιτεί η συνταγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκληρό αλεύρι αντί για άλλα άλευρα ανάλογα με το επιθυμητό προϊόν.

Για παράδειγμα, το σκληρό αλεύρι μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στη θέση των αλεύρων για όλες τις χρήσεις σε πολλές συνταγές ψωμιού.

Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση αλεύρων όλων των χρήσεων με αλεύρι σκληρού σίτου μπορεί να είναι ευνοϊκή εάν επιθυμείτε να είναι πιο μαλακό το τελικό σας προϊόν, όπως κατά την παραγωγή κρούστας ζύμης πίτσας.

Ωστόσο, το σκληρό αλεύρι δεν θα ήταν μια επιθυμητή εναλλαγή για αδύναμα άλευρα, όπως αλεύρι κέικ ή ζαχαροπλαστικής.

Αυτοί οι τύποι αλεύρων χρησιμοποιούνται όταν μια εύθρυπτη και χνουδωτή υφή είναι επιθυμητή, όπως όταν φτιάχνουμε κέικ και γλυκά.

Εάν αντικαταστήσετε το σκληρό αλεύρι σε μια συνταγή για κέικ, πιθανόν να καταλήξετε με ένα σκληρό και πυκνό προϊόν και όχι με μια λεπτή αίσθηση στο στόμα, κάτι που αναμένεται συχνά από ένα τέτοιο προϊόν..

Εν κατακλείδι

Φτιαγμένο από πυρήνες σκληρού σίτου, το σκληρό αλεύρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με τη μορφή της γλουτένης.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες δίνει στα ψημένα προϊόντα τη δομή τους και το μαλακό αίσθημα στο στόμα.

Χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνταγές για ψωμιά και ζυμαρικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε προϊόντα στα οποία είναι επιθυμητή μια εύθρυπτη και χνουδωτή υφή, όπως κέικ και μπισκότα.

Δεδομένης της περιεκτικότητάς της σε γλουτένη, το σκληρό αλεύρι είναι ακατάλληλο για όσους έχουν ευαισθησία σε γλουτένη, κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι.