Τι είναι το σιμιγδάλι και ποια τα οφέλη του;

Τι είναι το σιμιγδάλι;

Το σιμιγδάλι παράγεται από την άλεση σκληρού σίτου και συγκεκριμένα του εσωτερικού μέρους του καρπού. Χρησιμοποιείται συνήθως στην παρασκευή ζυμαρικών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, η οποία δίνει στα ζυμαρικά ευχάριστη γεύση και διασφαλίζει ότι διατηρούν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Χρησιμοποιείται επίσης και σε διάφορα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά. Επιπλέον, το σιμιγδάλι αποτελεί το βασικό συστατικό του κουσκούς, ένα δημοφιλές συστατικό της ασιατικής κουζίνας και ολοένα και πιο δημοφιλές στη δυτική κουζίνα.

Οφέλη:

Επειδή το σιμιγδάλι παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι κι όχι από το μαλακό τμήμα του σιταριού, από το οποίο παρασκευάζεται το αλεύρι για ψωμί, είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που πέπτεται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και σε άτομα που για ιατρικούς λόγους πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του ζαχάρου στο αίμα, όπως οι διαβητικοί.

Γενικά, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή με λίγα λιπαρά και πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες Ε και Β, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη και νάτριο, πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει καθόλου βλαπτικά trans λιπαρά οξέα. Για τους λόγους αυτούς το σιμιγδάλι είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να ενσωματωθεί με ασφάλεια σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κάνει το σιμιγδάλι μια τροφή που προσφέρει πολλή ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με έντονη δραστηριότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το σιμιγδάλι είναι επίσης ιδιαίτερα ωφέλιμο και λόγω του καλίου που περιέχει. Το κάλιο βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών και της καρδιάς καθώς και στην ομαλή λειτουργία των μυών. Ο φώσφορος που περιέχει το σιμιγδάλι βοηθά στο μεταβολισμό, το μαγνήσιο στο να διατηρήσουμε υγιείς τους μύες μας, τα οστά και το νευρικό μας σύστημα, το ασβέστιο για να έχουμε γερά κόκαλα και ο ψευδάργυρος στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επίσης η βιταμίνη Ε που περιέχει είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, αφού συμβάλλει στην καταπολέμηση της βλαβερής επίδρασης των ελεύθερων ριζών στα υγιή κύτταρα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει το σιμιγδάλι έχει αποδειχθεί πως, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος ενώ συμβάλει και στην πρόληψη των εκ γενετής γενετικών ανωμαλιών.

Τέλος, οι φυτικές ίνες που περιέχει το σιμιγδάλι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, προστατεύουν από τον καρκίνο και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Tips:

1) Ισορροπημένη θεωρείται η διατροφή που εξισορροπεί τα θρεπτικά συστατικά από διάφορες τροφές και δεν αποκλείει ομάδες τροφίμων. Επομένως, τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το σιμιγδάλι, δεν οδηγούν στην αύξηση του βάρους, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο.

2) Δεν αυξάνεται το βάρος τρώγοντας μια συγκεκριμένη τροφή, αλλά καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα. Επομένως, το σιμιγδάλι όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες είναι μια υγιεινή τροφή.

3) Επειδή το σιμιγδάλι είναι τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.