Το κους κους πολλοί θεωρούν ότι εμπίπτει στην κατηγορία των δημητριακών, στην πραγματικότητα όμως ανήκει στην κατηγορία των ζυμαρικών και έχει σαν βάση το σιτάρι. Είναι φτιαγμένο από αποφλοιωμένο, θρυμματισμένο σιτάρι, το γνωστό σιμιγδάλι. Κυρίως πρόκειται για σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό και μετά βράζει σε ζωμό, νερό ή ατμό για να φουσκώσει και να αφρατέψει. Στην αγορά υπάρχει σε διάφορα μεγέθη.
Έχει αρκετά υψηλή διατροφική αξία αφού θεωρείτε ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επιπλέον περιέχει πολύ λίγο λίπος καθώς επίσης και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε, ενώ δεν περιέχει καθόλου αλάτι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περιέχει γλουτένη επομένως άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην γλουτένη δεν μπορούν να καταναλώσουν το κουσκούς.
Η θρεπτική αξία των 100 γρ κους κους είναι :
- Θερμίδες 112 KCal
- Λίπος 0,2 γρ
- Κορεσμένα Λιπαρά 0 γρ
- Πολυακόρεστα Λιπαρά 0,1 γρ
- Μονοακόρεστα Λιπαρά 0 γρ
- Χοληστερόλη 0 γρ
- Νάτριο 0.05 γρ
- Κάλιο 0.58 γρ
- Υδατάνθρακες 23 γρ
- Φυτικές ίνες 1,4 γρ
- Σάκχαρα 0,1 γρ
- Πρωτεϊνη 3.8 γρ
Οφέλη για την Υγεία
Η ψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες βοηθάει την παροχή ενέργειας στον οργανισμό αφού το σώμα μεταβολίζει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, ένα μονοσακχαρίτη που αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα.
Φυτικές Ίνες
Παράλληλα, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επομένως θεωρείται ένα φαγητό που μπορεί να καταναλώνεται και από τους διαβητικούς ασθενείς. Παρόλα αυτά είναι ένα φαγητό μέτριου γλυκαιμικού δείκτη άρα συστήνεται προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης του.
Να προσθέσουμε πρωτεΐνη στο κους κους
Καλό θα ήταν το κους κους να συνυπάρχει στο πιάτο με πρωτεϊνη όπως για παράδειγμα κρέας, κοτόπουλο ή θαλασσινά και λαχανικά για να επιβραδύνεται η διοχέτευση της γλυκόζης στο αίμα. Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο κους κους δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας αφού η φυτική πρωτεΐνη δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για το λόγο αυτό το κους κους μπορεί να συνδυαστεί με άλλους υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα τα όσπρια ή το ρύζι ή το πλιγούρι για να δώσουν στο ανθρώπινο σώμα πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Αλάτι και λίπος στο κους κους
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος καθιστά το κουσκούς ένα τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με καρδιοαγγειακά νοσήματα. Επίσης το κους κους είναι πλούσιο σε σελήνιο, ένα μέταλλο, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία βοηθάει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα μειώνοντας τις φλεγμονές. Επιπρόσθετα, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διάφορων ειδών καρκίνου.
Πως να μαγειρέψουμε το κους κους
Το κους κους μαγειρεύεται όπως όλα τα ζυμαρικά. Για κάθε ένα ποτήρι κους κους χρειάζεται 1.5-2 ποτήρια νερού. Συνήθως το κους κους διπλασιάζεται σε όγκο. Τα 100γρ άψητου κους κους παρέχουν 200γρ βρασμένου προϊόντος. Μια προτεινόμενη μερίδα στο πιάτο είναι τα 80-100γρ ψημένου κους κους.