Τι είναι το καλαμποκάλευρο

Το καλαμποκάλευρο είναι ένα είδος αλεύρου που παράγεται από την άλεση ολόκληρων αποξηραμένων κόκκων καλαμποκιού. Θεωρείται αλεύρι ολικής άλεσης επειδή περιέχει το φλοιό του καλαμποκιού, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Το καλαμποκάλευρο είναι συνήθως κίτρινο, ωστόσο ανάλογα με την ποικιλία του καλαμποκιού που αλέθεται, μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα παράγωγα χρώματα του κίτρινου. Η υφή του είναι λεπτή και λεία, παρόμοια με το αλεύρι ολικής άλεσης.

Όπως όλα τα άλευρα, το καλαμποκάλευρο συνδυάζεται συχνά με ένα συνδετικό υλικό όπως τα αυγά για να δώσει σχήμα και δομή στα αρτοσκευάσματα και σε άλλα τρόφιμα.

Το καλαμποκάλευρο δεν έχει πολύ καλή γεύση όταν είναι ωμό, αλλά το μαγείρεμα -είτε στο ψήσιμο, είτε στο τηγάνισμα- ξεκλειδώνει τη γήινη, γλυκιά γεύση του. Το καλαμποκάλευρο είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορείτε να το ενσωματώσετε σε συνταγές για ψωμιά, μάφιν, βάφλες, τηγανίτες και πολλά άλλα.

Καλαμποκάλευρο VS Σιμιγδάλι καλαμποκιού 

Ενώ το καλαμποκάλευρο και το σιμιγδάλι καλαμποκιού (πολέντα) παρασκευάζονται και τα δύο από αλεσμένο, αποξηραμένο καλαμπόκι, διαφέρουν εντελώς στην υφή τους. Το σιμιγδάλι καλαμποκιού έχει ακατέργαστη υφή, ενώ το καλαμποκάλευρο είναι λεπτό και απαλό. Ο βαθμός άλεσης καθορίζει την υφή του αλεύρου: το καλαμποκάλευρο είναι ψιλοτριμμένο, ενώ η πολέντα χοντροαλεσμένη.

Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σε συνταγές, ωστόσο το αποτέλεσμα θα είναι ελαφρώς διαφορετικό ανάλογα με το ποιο θα χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, αν φτιάχνετε τηγανίτες ή μάφινς, η χρήση σιμιγδαλιού καλαμποκιού αντί για καλαμποκάλευρο θα τους δώσει μια πιο τραχιά υφή. Αντίθετα, η χρήση καλαμποκάλευρου στη θέση της πολέντα, θα δώσει στα ψημένα προϊόντα μια λεπτότερη υφή.

Καλαμποκάλευρο VS Άμυλο καλαμποκιού

Το άμυλο καλαμποκιού είναι μια λευκή, κιμωλιακή σκόνη που χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό για σάλτσες και σούπες. Σε αντίθεση με το καλαμποκάλευρο, το οποίο παρασκευάζεται από ολόκληρους πυρήνες καλαμποκιού, το άμυλο καλαμποκιού παρασκευάζεται από το ενδοσπέρμιο του πυρήνα του καλαμποκιού. Τα άμυλα μέσα στο ενδοσπέρμιο αφαιρούνται, ξεπλένονται, ξηραίνονται και αλέθονται σε λεπτή σκόνη. Τα άλλα μέρη του πυρήνα, ο φλοιός και το φύτρο, διαχωρίζονται και μεταποιούνται σε άλλα προϊόντα όπως το αραβοσιτέλαιο και το πίτουρο καλαμποκιού.

Πως να παρασκευάσετε το δικό σας καλαμποκάλευρο

Το να φτιάξετε καλαμποκάλευρο στο σπίτι ίσως ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζετε. Το μόνο συστατικό που χρειάζεστε είναι καλαμπόκι για ποπ κορν και ένα μπλέντερ υψηλής ισχύος. Ο τύπος του μπλέντερ είναι σημαντικός, καθώς οι λεπίδες πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές για να αλέσουν τους πυρήνες.

  • Προσθέστε τους πυρήνες στο δοχείο του μπλέντερ μέχρι τη μέση.
  • Θρυμματίστε τους πυρήνες μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή σκόνη.
  • Τοποθετήστε το αλεύρι σε αεροστεγές δοχείο ή πλαστική σακούλα με zip, βάλτε το στο ψυγείο και χρησιμοποιείστε το εντός μερικών ημερών ή φυλάξτε το στην κατάψυξη έως και έξι μήνες.

Τι να φτιάξετε με καλαμποκάλευρο

Το καλαμποκάλευρο μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και την υφή πολλών τροφίμων. Χρησιμοποιείστε το για το πανάρισμα τηγανιτών ψαριών, ενσωματώστε το σε κουρκούτι για βάφλες ή τηγανίτες για ένα χορταστικό πρωινό ή ψήστε το σε ψωμιά, μάφινς και κέικ. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με άλλα άλευρα όπως γενικής χρήσης και ολικής άλεσης.