Τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης δημητριακών

Δημητριακά

Στο προηγούμενο άρθρο αναλύθηκε το κατά πόσο οι σπόροι δημητριακών έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Εδώ θα εξεταστεί η άποψη αυτών που τάσσονται εναντίον των κόκκων δημητριακών.

Οι επεξεργασμένοι σπόροι είναι εξαιρετικά ανθυγιεινοί

Οι επεξεργασμένοι κόκκοι είναι σαν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, εκτός από το ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα ‘καλά’ συστατικά τους.

Το μόνο που μένει από την επεξεργασία τους είναι το ενδοσπέρμιο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα  σε υδατάνθρακες, θερμίδες και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών.

Οι ίνες και τα θρεπτικά συστατικά έχουν αφαιρεθεί και οι επεξεργασμένοι κόκκοι ταξινομούνται στις ‘άδειες’ θερμίδες.

Επειδή οι υδατάνθρακες έχουν διαχωριστεί από την ίνα, είναι πλέον εύκολα προσβάσιμοι στα πεπτικά ένζυμα του σώματος.

Για αυτό το λόγο μπορούν να οδηγήσουν σε ταχείες συσπάσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνονται.

Όταν καταναλώνουμε τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα σάκχαρα στο αίμα ανεβαίνουν ταχύτατα και στη συνέχεια πέφτουν ξανά γρήγορα, με συνέπεια να πεινάμε.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών τν τύπων τροφίμων οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής και συνεπώς στην αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία.

Οι επεξεργασμένοι σπόροι έχουν επίσης συνδεθεί με πολυάριθμες μεταβολικές ασθένειες. Μπορούν να οδηγήσουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις.

Από διατροφική σκοπιά, δεν υπάρχει τίποτα θρεπτικό σε αυτούς.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, βοηθούν στην πάχυνση και οι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ από αυτά.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία της πρόσληψης σιτηρών προέρχεται από τις επεξεργασμένες ποικιλίες. Πολύ λίγοι άνθρωποι στις δυτικές χώρες τρώνε σημαντικές ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης.

 

Μερικοί σπόροι δημητριακών περιέχουν γλουτένη, η οποία προκαλεί προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σπόρους όπως η σίκαλη, το σιτάρι, το κριθάρι κ.α.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Σ ΄ αυτούς περιλαμβάνονται και τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια.

Επίσης, μερικοί σπόροι, ιδιαίτερα το σιτάρι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, ένα τύπο υδατανθράκων που μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές σε πολλούς ανθρώπους.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι, η κινόα, και η βρώμη και είναι ασφαλή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Οι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πιθανώς είναι ακατάλληλοι για διαβητικούς

Οι σπόροι είναι υψηλοί σε υδατάνθρακες.

Για το λόγο αυτό. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα που δεν ανέχονται πολλούς υδατάνθρακες στη διατροφή τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους διαβητικούς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Όταν οι διαβητικοί τρώνε πολλούς υδατάνθρακες, τα σάκχαρα του αίματός τους ανεβαίνουν, εκτός και αν παίρνουν φάρμακα (ινσουλίνη) για να τα μειώσουν.

Τα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο ή τον διαβήτη, πρέπει να αποφεύγουν τους σπόρους δημητριακών, ειδικά τους επεξεργασμένους.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι σπόροι ίδιοι, αφού ορισμένοι από αυτούς (βρώμη) μπορεί να είναι ευεργετικοί.

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η ημερήσια πρόσληψη βρώμης μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς και την ανάγκη για ινσουλίνη κατά 40%.

Συμπέρασμα

Όπως και με τα περισσότερα πράγματα στη διατροφή, όλα εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το άτομο.

Εάν σας αρέσουν οι σπόροι δημητριακών και αισθάνεστε καλά όταν τους τρώτε, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τους αποφύγετε, αρκεί να καταναλώνεται κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν σας αρέσουν οι σπόροι ή εάν σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα, τότε δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό στην αποφυγή τους.

Οι  σπόροι δημητριακών δεν είναι απαραίτητοι και δεν υπάρχουν θρεπτικές ουσίες σ’ αυτούς που δεν μπορείτε να λάβετε από την κατανάλωση άλλων τροφών.

Αν σας αρέσουν τα δημητριακά, φάτε τα. Εάν δεν σας αρέσουν μπορείτε να τους αποφύγετε. Είναι τόσο απλό.