Στα Ποντιακά η λέξη σορβάς ή σουρβάς σημαίνει σούπα. Τανωμένος σορβάς καλείται η σούπα που έχει σαν βάση του το κορκότο και το πασκιτάν ή το ταν. Το κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και σπασμένο σιτάρι. Το ταν είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα παρόμοιο με το ξινόγαλο. Είναι ένα υγρό το οποίο παράγεται από την ανάδευση και αποβουτύρωση του γιαουρτιού, το οποίο με την προσθήκη νερού και αλατιού δίνει ένα δροσιστικό ρόφημα. Το πασκιτάν είναι ένα υποπροϊόν του ταν αφού προέρχεται από την πίεση (μπασκί) του ταν, δηλαδή την στράγγιση του. Είναι ένα μαλακό τυρί που διαλύεται σε κρύο νερό και δίνει μια βελούδινη σάλτσα.
ΥΛΙΚΑ
- 200 γραμμάρια κορκότο
- 250 γραμμάρια πασκιταν ή γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 ½ λίτρο νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε από ξένες ύλες το κορκότο και το ξεπλένουμε.
- Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό και το κορκότο και το αφήνουμε να βράσει.
- Αλατίζουμε το πασκιτάν ή το γιαούρτι μας σε περίπτωση που είναι ανάλατο.
- Όταν φουσκώσει το κορκότο και χυλώσει ελαφρά χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά κουταλιές από το χυλό στο πασκιτάν ενώ ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει.
- Όταν βάλουμε όλο το χυλό στο πασκιτάν ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα μας ξανά στην κατσαρόλα.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο μέχρι να λειώσει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί μαζί με το δυόσμο.
- Τέλος αναμιγνύουμε το βούτυρο με το περιεχόμενο της κατσαρόλας ενώ ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή.
Καλή σας όρεξη.