Τάρτα με σπαράγγια

Το αλεύρι είναι το προϊόν της άλεσης δημητριακών όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, αραβόσιτος, κλπ. Το σιτάλευρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα παγκοσμίως και αποτελεί το βασικό συστατικό για την παρασκευή των περισσότερων ειδών ψωμιού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής σε πολλούς πολιτισμούς. Είναι η κύρια πηγή φυτικών πρωτεϊνών στην ανθρώπινη διατροφή και εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Β και πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όπως ο φωσφόρος, το ασβέστιο, το σίδηρο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες συνταγές, από την καθημερινή μαγειρική στο σπίτι μέχρι το πιο εξειδικευμένο ζαχαροπλαστείο. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια νόστιμη συνταγή για να φτιάξετε την δική σας τάρτα με σπαράγγια.

ΥΛΙΚΑ:

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 γρ. βούτυρο ανάλατο

1/2 κ.γ. αλάτι

1 αυγό

2 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση:

12 μέτρια σε πάχος σπαράγγια

200 γρ. κατσικίσιο τυρί

50 ml γάλα

100 γρ. cream cheese

2 αυγά

λίγη τριμμένη παρμεζάνα/γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα σκόνη, σκόνη κουρκουμά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους. Με τα χέρια μας τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να το φέρουμε σε μορφή άμμου.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και δουλεύουμε με τα χέρια τη ζύμη, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές κρύο νερό. Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι (1 κ.σ.) αν το απαιτεί η ζύμη μας.
  3. Την δουλεύουμε με τα χέρια μας για λίγα λεπτά ενσωματώνοντας καλά το βούτυρο μέσα στη ζύμη, μέχρι να αποκτήσει μια ελαστική υφή. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  4. Στον χρόνο αναμονής μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση της τάρτας και τα σπαράγγια. Κόβουμε το πολύ σκληρό από κάτω τους άκρο (1-2 εκ.) αν αυτά είναι πολύ χοντρά σε πάχος και τα καθαρίζουμε επιφανειακά με το peeler στο κάτω τους μέρος μόνο.
  5. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τα βάζουμε μέσα για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μπολ με κρύο νερό με λίγα παγάκια να σταματήσει ο βρασμός τους και αμέσως μετά σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
  6. Σε άλλο μπολ φέρνουμε το κατσικίσιο τυρί σε μορφή τρίματος, το ανακατεύουμε με το creamcheese, το γάλα και τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μπαχαρικά της επιλογής μας (σκόνη μουστάρδας, κουρκουμά κ.α.).
  7. Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο, την ανοίγουμε με τη βοήθεια λαδόκολλας και ελάχιστου αλεύρου με πλάστη και την απλώνουμε σε ελαφριά βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα τάρτας.
  8. Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη που περισσεύει. Την τρυπάμε σε διάσπαρτα σημεία με πιρούνι. Ψήνουμε για 15 λεπτά με βάρος (χαρτί ψησίματος και από πάνω φασόλια ή ρύζι) σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C.
  9. Την αποσύρουμε από τον φούρνο, απλώνουμε στη βάση τη γέμιση με τα τυριά/αυγά. Στολίζουμε διαγωνίως με τα ζεματισμένα σπαράγγια μας και πασπαλίζουμε από πάνω με γραβιέρα/παρμεζάνα.
  10. Ψήνουμε για άλλα 35-45 λεπτά μέχρι να δούμε την επιφάνεια της τάρτας μας ψημένη. Την αποσύρουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει για να την κόψουμε σε 3 ή 4 ισομερή κομμάτια και το καθένα σε άλλα 2 τριγωνικά κομμάτια.

Καλή σας όρεξη!