Σωστή αποθήκευση αποξηραμένων φασολιών

Φασόλια Ψιλά

Τα φασόλια είναι φτηνά, νόστιμα, υγιεινά και αποθηκεύονται εύκολα. Μπορείτε να μαγειρέψετε αποξηραμένα φασόλια μετά από 1 χρόνο από την παραγωγή τους, αρκεί να έχουν αποθηκευθεί σωστά.  Τα αποξηραμένα φασόλια είναι φθηνότερα από τα κονσερβοποιημένα, και αγοράζοντάς τα χύμα μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα. Για να αποθηκεύσετε με επιτυχία τα φασόλια σας στο ντουλάπι ή τον ‘μπακάλη’ σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. Η διαδικασία είναι εύκολη και διαρκεί μόλις πέντε λεπτά.

Αποθηκεύοντας τα φασόλια

  1. Μεταφέρετε τα αποξηραμένα φασόλια σε ένα δοχείο αποθήκευσης με στεγανό καπάκι. Αυτό γίνεται διότι αν τα αφήσετε στην πλαστική σακούλα θα στεγνώσουν γρηγορότερα.
  2. Αφαιρέστε τυχόν σπασμένα φασόλια ή πέτρες που παρατηρείτε.
  3. Τοποθετήστε το δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως.

 

Για καλύτερα αποτελέσματα στο μαγείρεμα καταναλώστε μέσα σε ένα χρόνο. Θα συνεχίσουν να είναι ασφαλή προς βρώση μετά από ένα χρόνο αλλά με την πάροδο του χρόνου στεγνώνουν και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος μουλιάσματος και μαγειρέματος. Εάν τα φασόλια σας ξεπεράσουν τον ένα χρόνο, μην τα πετάξετε κατ ευθείαν. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αποξηραμένα φασόλια μπορούν να αποθηκευθούν μέχρι και 30 χρόνια.

Μαγειρεύοντας αποξηραμένα φασόλια   

Είναι πολύ εύκολο να μαγειρέψετε και να αποθηκεύσετε τα φασόλια σας, ακόμα και αν δεν έχετε ξαναμαγειρέψει ποτέ. Τα μουλιάζετε για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ. Το πρωί τα ξεπλένετε σε ένα σουρωτήρι και έπειτα τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν για μισή έως δύο ώρες ανάλογα με το πόσο φρέσκα είναι τα φασόλια σας.

Εάν βιάζεστε και δεν έχετε σκεφτεί να μουλιάσετε τα φασόλια από την προηγούμενη νύχτα, μην ανησυχείτε. Ξεπλύνετε τα φασόλια σας σε ένα σουρωτήρι. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό. Το νερό θα πρέπει να είναι περίπου 5 εκατοστά πάνω από τα φασόλια. Βράστε τα φασόλια σας μέχρι να εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες στην άκρη της κατσαρόλας, χωρίς να αρχίσει να αναβλύζει ολόκληρο το περιεχόμενο. Καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι, αφαιρέστε την από τη φωτιά και αφήστε την για μια ώρα. Τέλος αποστραγγίστε τα φασόλια και προχωρήστε με τη συνταγή σας.

Συμβουλές

  • Εάν τα φασόλια σας είναι αποθηκευμένα για αρκετό διάστημα στο ντουλάπι, μπορείτε να προσθέσετε ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για κάθε κιλό φασόλια που μαγειρεύετε. Αυτό θα βοηθήσει να μαλακώσουν πιο γρήγορα.
  • Για ευκολία, μαγειρέψτε τα φασόλια σε μεγάλες παρτίδες και χωρίστε τα σε δοχεία ειδικά για κατάψυξη. Αποθηκεύστε τα στην κατάψυξή σας και κάθε φορά που θα θέλετε να τα φάτε, απλά βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων ή αποψύξτε τα από το βράδυ.