Σπιτικό χούμους, μια πεντανόστιμη υπερτροφή

Το χούμους, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι μια κρεμώδης σάλτσα ντιπ, που  προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και μπορούμε να ετοιμάσουμε πολύ γρήγορα και με λίγα υλικά. Είναι πολύ νόστιμο γι’ αυτό είναι τόσο διαδεδομένο πλέον σ΄όλον τον κόσμο με φανατικούς θαυμαστές. Όμως αυτό δεν είναι το κυριότερο προτέρημά του. Σ΄αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στα θρεπτικά του οφέλη που είναι τεράστια και γι αυτό το λόγο έχει χαρακτηριστεί και υπερτροφή.

Με κύριο συστατικό του τα ρεβίθια, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές φαγητού. Ένα άλλο συστατικό του χούμους είναι το ταχίνι, ή σησαμοπολτός, η πάστα δηλαδή που γίνεται από το σουσάμι.

Το ταχίνι και οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επίσης, το χούμους περιέχει λεμόνι που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τις αντιϊκές του ιδιότητες ενώ συγχρόνως είναι επίσης φυσικό αντιοξειδωτικό. Ακόμη, περιέχει σκόρδο που είναι γνωστό για την αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιασθματική δράση.

Τέλος, περιέχει ελαιόλαδο, το λεγόμενο “υγρό χρυσό” με όλα τα γνωστά ευεργετικά και θεραπευτικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας. Όλα αυτά τα συστατικά να σημειώσουμε ότι έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό την περίοδο που διανύουμε. Εξαιτίας λοιπόν των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του είναι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές για τη διατροφή μας.

Το χούμους, απαλό, κρεμώδες και πεντανόστιμο, μας προσφέρει μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας γιατί συνδυάζει το όσπριο με το ταχίνι. Αν το συνοδέψετε και με αράβικες πιτούλες, όπως συνηθίζεται, τότε έχετε ένα σύνολο υδατανθράκων, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών που αποτελούν ένα πλήρες γεύμα. Φυλάξτε το στο ψυγείο και απολαύστε το ως ορεκτικό αλλά βάλτε το και στα σάντουιτς των παιδιών σας σαν άλειμμα.

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. βρασμένα ρεβίθια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ. σούπας ταχίνι
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλ. μαϊντανό
  • 1 κ. γλυκού κύμινο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Τα μεταφέρουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Πραγματικά γρήγορο και εύκολο. Αν το μείγμα, σας φαίνεται πηχτό, αραιώστε το με λίγο κρύο νερό, κουταλιά κουταλιά, μέχρι η σύστασή του να σας ικανοποιεί.

Καλή σας όρεξη