Η ιστορία καταγωγής του πεϊνιρλί προέρχεται από την Τουρκία. Το τουρκικό «pide» είναι οι πίτσες σε σχήμα βάρκας και το ελληνικό όνομα «πεϊνιρλί» προήλθε από την τουρκική λέξη για το τυρί «peinir». Το πεϊνιρλί συνήθως έχει ως βάση μια γέμιση τυριών, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε – ντομάτα, ελιά, κρεμμύδι, αυγό, σπανάκι, ζαμπόν ή μπέικον. Οι επιλογές είναι σχεδόν ατελείωτες και είναι στο χέρι σας να το κάνετε όσο χορταστικό ή διαιτητικό θέλετε.
Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας φτιάχνουν πεϊνιρλί σε εντελώς διαφορετικό σχήμα. Αντί για το παραδοσιακό στυλ, σερβίρεται σε κλειστό οβάλ σχήμα που μοιάζει με ψωμάκι. Στη συνέχεια, το ανοίγουν σε φέτες μπροστά σας και ρίχνουν από πάνω τις αλμυρές γεμίσεις της επιλογής σας, όπως σαλάτες, πατάτες, αλλαντικά και τυρί.
ΥΛΙΚΑ
- 300 ml χλιαρό νερό
- 9 γραμμάρια ξερή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 450 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο
- 150 γραμμάρια ζαμπόν
- 1 πιπεριά πράσινη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 10 ντοματίνια
- ρίγανη
Ανάλογα με το είδος αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε 1 -2 κουταλιές της σούπας επιπλέον για να μην γίνει υπερβολικά κολλώδης η ζύμη σας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατέψτε το χλιαρό νερό, με τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Αφήστε το 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Ρίξτε το μείγμα σε ένα μίξερ μαζί με το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 – 6 λεπτά για να σχηματιστεί η ζύμη.
- Αλείψτε ένα μεσαίο μπολ με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Πασπαλίστε με αλεύρι μια επιφάνεια και χωρίστε τη ζύμη σε 10 ατομικά κομμάτια.
- Πλάστε τη ζύμη με τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε τον πλάστη για να σχηματίσετε μικρά ορθογώνια.
- Τυλίξτε προσεκτικά τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα για να σχηματίσετε το σχήμα μιας βάρκας.
- Τοποθετήστε τα πεϊνιρλί σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και γεμίστε τα με τις γαρνιτούρες που θέλετε όπως τυρί, ζαμπόν, πιπεριές και ντοματίνια.
- Πασπαλίστε ρίγανη πάνω στα πεϊνιρλί και απαλείψτε ελαφρά τα πλαϊνά τους με ελαιόλαδο.
- Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200℃ για περίπου 15 λεπτά.
Καλή σας όρεξη.